Det var den 10 januari i år som Psoriasisföreningen i Stockholms län ansökte om konkurs, vilket föreningen också går ut med i ett pressmeddelande. Fyra anläggningar i Stockholm berörs, runt 5 000 patienter och 38 vårdpersonal, vilket framgår av föreningens hemsida.
2023 var kämpigt. Under våren avslutades föreningens särskilda uppdrag inom vårdval hud. Hopp fanns ändå eftersom en förändring av lagen vid förra årsskiftet gjorde det möjligt att rikta upphandlingar till idéburna aktörer.
Föreningen fick i mars i fjol ett tidsbegränsat uppdrag fram till 31 december genom ett tillfälligt avtal – och ska muntligen ha blivit lovade längre avtal med regionen, enligt pressmeddelandet.
Enligt Dagens Nyheter hade föreningen under ett möte med regionen presenterat en idé om att starta ett specialistcentrum tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset, med fokus på psoriasis och atopiskt eksem.
– Vi fick höra att vi självklart skulle få en långsiktig lösning, eftersom politiken värnade om ideella föreningar. Och då vilade vi i det, säger Annelie Edrén, verksamhetschef för Psoriasisföreningen Stockholms län, till Dagens Nyheter.
Det framgår även av pressmeddelandet att föreningen – utan framgång – försökt boka möten med regionen för att få till denna lösning. Enligt Psoriasisföreningen i Stockholms län har regionen inte kunnat hjälpa föreningen av juridiska orsaker. Föreningen har samtidigt försökt dryga ut sina intäkter genom att vara underleverantör till privata aktörer.
– Vi sitter nu med leverantörsskulder som är större än intäkterna, och föreningen har begärts i konkurs. Vårt hopp om ett nytt avtal grusades i oktober, säger Annelie Edrén till Dagens Nyheter.
När Läkartidningen når Eva Bring, chef för specialiserad vård i Region Stockholm, håller hon inte med om att det funnits något muntligt avtal.
– Det är olyckligt att föreningen har uppfattat det så. Min bild är inte att vi gett löfte om fortsatt avtal utan att vi från början berättat att det inte är juridiskt möjligt att förlänga deras avtal. Det avtal som de haft fram till årsskiftet är så långt som är möjligt för direktupphandlingar.
Hon berättar att arbetet med att avveckla vårdval hud pågår ännu – trots att hälso- och sjukvårdsnämnden och primärvårdsnämnden fattade beslut redan i juni.
– Det krävs ytterligare beslut om avveckling i hälso- och sjukvårdsnämnden och det kommer att ske under våren. Inför det beslutet tittar vi på om vi ska rikta en upphandling (LOU) mot en idéburen vård. Det finns en sådan riktning i budgeten.
Hur ser ni på att föreningen tvingas gå i konkurs?
– Jag förstår att det skapar oro hos patienter, men det finns 14 mottagningar inom vårdval hud i Region Stockholm som kan erbjuda detta, kapacitet finns också i primärvården och på akutsjukhusen. Psoriasisföreningen har väldigt stark kompetens, men den finns också hos andra, säger Eva Bring.
För föreningen är konkursen inte bara en förlust ekonomiskt.
»Det är en stor förlust för både psoriasisvård och forskning som nu tvingas att gå i graven«, skriver föreningen i pressmeddelandet.
Psoriasisföreningen i Stockholms län har omhändertagit runt 5 000 patienter vilket inneburit omkring 70 000 vårdtillfällen per år. Patienterna hänvisas i stället till den största privata aktören Diagnostiskt centrum hud, enligt föreningens hemsida.
Läs även: Aleris besvikna på Region Stockholm – säger upp avtal på två områden
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Region Stockholms vårdval bantas och stöps om – fem försvinner helt