Erik Lagerstens tid som säkerhetsdirektör i Region Stockholm blev kort – bara fyra månader. Sedan i måndags har han en helt ny roll.

»Regiondirektören och jag har haft en diskussion som lett fram till att jag kommer att byta tjänst, och bli särskild utredare inom civil beredskap« säger Erik Lagersten i ett pressmeddelande.

Bakom beslutet står regiondirektör Emma Lennartsson, som förklarar det hela med att regionens arbete inom civil beredskap behöver »förstärkas ytterligare«.

I höstas avslöjade Expressen att Erik Lagersten förskönat sitt CV i ansökningsprocessen till jobbet som säkerhetsdirektör. Enligt tidningen hade han skrivit upp två utbildningar trots att han inte slutfört dem. Dessutom kom det fram att han återkommande dykt upp hos Kronofogden och att han de senaste åren fått åtta betalningsförelägganden – det senaste mitt under anställningsprocessen. Enligt Expressen valde regiondirektör Emma Lennartsson att anställa honom trots att regionens egen säkerhetsavdelning slagit larm. Själv sa Erik Lagersten att han vidtagit åtgärder för att få ordning på sin privatekonomi.

– Min kära hustru har koll på de här sakerna så att det inte ska hända igen, sa han till tidningen under en intervju.

Tillförordnad direktör för säkerhet och beredskap i Region Stockholm blir nu Anders Gidrup, säkerhetschef på Locum.