I allvarliga fall kan grupp A-streptokocker orsaka invasiva sjukdomstillstånd, som sepsis och djupa mjukdelsinfektioner med kraftig muskelsmärta. Det senare kallas för nekrotiserande fasciit, eftersom det leder till sönderfall av muskelvävnad.

Det senaste året har en ökad förekomst av iGAS setts på flera håll i Europa. När Folkhälsomyndigheten nu summerar statistiken står det klart att rekordmånga fall rapporterades förra året.

I Sverige rapporterades totalt 1 327 fall in under 2023, vilket är det högsta antalet sedan iGAS blev anmälningspliktigt år 2004. I 141 av fallen rör det sig om barn under tio år.

Det rör sig om en kraftig ökning jämfört med 2022 då totalt 374 fall rapporterades i befolkningen i stort.

Enligt Folkhälsomyndigheten verkar det inte röra sig om en särskilt farlig variant av grupp A-streptokocker. I några fall har myndigheten kartlagt bakteriernas arvsmassa med hjälp av helgenomsekvensering och kunnat konstatera att fallen inte utmärkte sig genetiskt.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén kopplar i stället ökningen – som gäller samtliga regioner – till ökade kontakter och lägre immunitet i befolkningen efter restriktionerna under pandemiåren 2020 till 2022. En stor spridning av andra luftvägsinfektioner som covid-19, influensa och RS-virus kan också spela roll, eftersom samtidig infektion med virus och grupp A-streptokocker kan öka risken för invasiv sjukdom.

Och han utesluter alltså inte att antalet fall kommer att fortsätta att öka under första delen av 2024.

– iGAS kan drabba alla åldersgrupper och för övrigt friska personer, och sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt. Därför är det viktigt att hälso- och sjukvården är uppmärksam på dessa fall för att ge ett snabbt och korrekt omhändertagande, säger Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

Läs också:
Fjärde dödsfallet hos barn med invasiva grupp A-streptokocker