Ett första möte mellan Läkarförbundets förhandlare och Sveriges Kommuner och regioner, SKR, skedde i förra veckan och framöver är nya förhandlingar inplanerade ända fram till slutet på mars – då nuvarande kollektivavtal löper ut. Om inte ett nytt kollektivavtal är i hamn till dess ger det Läkarförbundet en möjlighet att använda sig av diverse konfliktvapen, där strejk är ett möjligt sådant.

– Vi brukar inte vara de som skriker högst under avtalsrörelsen, eftersom vi tror att man kommer längre med ett respektfullt förhandlingsklimat. Men vi vill ändå vara tydliga med att vi menar allvar med våra yrkanden och att vi inte är främmande för att använda alla verktyg för att nå framgång, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale, något som hon också påtalat i en intervju med Dagens Medicin.

För att förbereda sig för en eventuell konfliktsituation anordnade förbundet häromveckan en utbildning för lokalföreningarnas huvudkonfliktombud.

– Ingångsvärdet är ju alltid att komma överens och nå fram till en slutprodukt som båda parter är tillräckligt nöjda med, men det finns alltid med som en del i planeringen att vara beredd på att kunna gå i konflikt, säger hon.

I år har Läkarförbundet bland annat yrkat på att det centrala avtalet ska innehålla en siffra på den lägsta löneökningen på gruppnivå, medan SKR å sin sida vill se ett sifferlöst avtal. Läkarförbundet önskar också högre ersättning för bunden jour och beredskap. Flera yrkanden rör dessutom ett mer jämställt arbetsliv, exempelvis genom att ge gravida läkare rätt att befrias från jourtjänst.

Enligt Sofia Rydgren Stale brukar motparten SKR alltid måla upp en dyster ekonomisk situation inför förhandlingarna. Själv pekar hon på att inflationen verkar ha sjunkit snabbare än väntat och att regionernas ekonomi inte är fullt så nattsvart som tidigare rapporterats.

– Det går inte heller att bedriva personalpolitik utifrån bara den senaste ekonomiska prognosen, utan man måste ha ett mer långsiktigt perspektiv, säger hon.

Läs också:
Läkarförbundet vill se särskild lönesatsning på underläkare
SKR:s bud inför nya kollektivavtalet med läkarna: Kort och sifferlöst avtal
Två dagars internat som första steg mot nytt kollektivavtal