Sedan onsdagseftermiddagen befinner sig Region Sörmland i stabsläge på grund av de driftstörningar som hackerattacken mot IT-leverantören Tietoevry har orsakat. Verksamheten är påverkad på flera olika sätt, säger sjukvårdsledaren Birgitta Barkne Nilsson i ett pressmeddelande.
– Prator, som används för att kommunicera mellan regionen och kommunen då patienter ska skrivas ut fungerar inte. Det finns även andra system som regionens verksamheter använder som i sin tur har avtal med Tietoevry och som också är påverkade av attacken. Vi har gått upp i stabsläge för att snabbt kunna agera och följa utvecklingen.
Även systemet för att förskriva produkter som näringsdrycker och sondnäring är påverkat och undersökningar pågår för att upptäcka ytterligare eventuella oönskade konsekvenser av attacken.
Region Blekinge och Region Västerbotten har också gått upp i stabsläge. Västerbotten har störningar hos två leverantörer som i sin tur har Tietoevry som IT-leverantör. Detta drabbar dels ett system som används vid utskrivning av patienter, dels är möjligheten att beställa förbrukningsvaror påverkad, skriver presstjänsten till Läkartidningen. I Blekinge har bland annat ett av vårdplaneringssystemen påverkats, vilket gör att det inte går att komma åt vissa personuppgifter. Reservrutiner är i gång och fungerar – däribland vanliga hederliga papper och pennor, meddelar presstjänsten.
I Uppsala är bland annat ekonomisystemet påverkat. Journalsystemet var påverkat, men det återgick till normal funktionalitet under onsdagen. Regionen har aktiverat regional krisledning och Akademiska sjukhuset har också aktiverat sin lokala stab. »Att Akademiska gjort det är inte så konstigt, då det är den utan konkurrens största förvaltningen och därför sett ett behov av att kraftsamla resurser för att kunna överblicka störning och behov för sjukhusets del«, skriver presstjänsten.
Andra regioner är mindre hårt drabbade – eller inte alls, visar Läkartidningens enkät. Västra Götalandsregionen är inte berörd över huvud taget och Norrbotten har »inte påverkats nämnvärt«. Kalmar, Jämtland Härjedalen och Gävleborg är bara påverkade indirekt genom att leverantörer har drabbats. Flera regioner som har besvarat Läkartidningens enkät säger sig dock vara vaksamma på utvecklingen. Region Stockholm har inga verksamhetsstörningar till följd av attacken, men följer händelseutvecklingen noga. Östergötland och Örebro gör detsamma och har dessutom vidtagit vissa åtgärder för att säkerställa sitt skydd.
En lång lista av myndigheter berörs också av hackerattacken mot Tietoevry, vilket Ekot var först med att rapportera. Flera av myndigheterna på vårdområdet uppger dock för Läkartidningen att det bara är lönesystemet Primula som inte fungerar. Ironiskt nog är även Integritetsmyndigheten utsatt, samma myndighet som har i uppdrag att utreda alla anmälningar. Eftersom det bara är lönesystemet som är drabbat kan myndigheten ändå bedriva verksamhet som vanligt, enligt pressansvarig Per Lövgren.
För Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har dock attacken påverkat den databas där det går att söka efter priser och beslut. Företag som ansöker om pris och subvention behöver just nu göra det via pappersblankett. »Vi har i dagsläget ingen prognos på när det kommer att fungera igen, och har därför delvis gått över till manuell hantering av vissa processer«, skriver kommunikationschef Maria Bjurö.
(uppdaterad 2024-01-29)