Många sjukhus runt om i landet har haft det tufft inför och under jul och nyår. Inför julhelgerna rapporterade flera medier om en »smittococktail« eller trippelsmitta, bestående av covid-19, influensa och RS-virus. Därtill har vinterkräksjukan härjat på sina håll och invasiva streptokocker har fått spridning.
Och så halkskador och bilolyckor i vinterväglag på det.
För att ta reda på hur trettonhelgen faktiskt var skickade Läkartidningen en fråga till Sveriges regioner. Region Stockholms chefläkare Johan Bratt svarade att trettonhelgen varit »relativt ansträngd« med ett högt tryck på akutmottagningarna generellt sett.
Influensa, covid-19 och RS har inneburit en belastning på akutsjukhusen.
»Situationen har ändå varit hanterbar. Antalet som vårdas med covid-19 är på nedgång och den branta ökningen av både influensa och RS-virus har avtagit«, skriver Johan Bratt och tillägger att många sökt vård för halkolyckor.
Hanterbar har situationen också varit i Region Uppsala, enligt Akademiska sjukhusets chefläkare Johan Lugnegård:
»Under trettonhelgen har vi haft ett bättre läge jämfört med nyårshelgen och mellandagarna. Inflödet av patienter var lägre framför allt vad gäller luftvägsinfektioner och vi har i dag ett stabilt läge vad gäller vårdplatser.«
Likaså i Region Sörmland beskrivs trettonhelgen som mer hanterbar än nyårshelgen, enligt en rapport från hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson.
»Vanlig case-mix av patienter för säsongen med en större andel av patienter med luftvägsinfektioner. Många trafikolyckor i Sörmland både under helgen och mellandagarna men inte något stort antal patienter som har behövt sjukhusvård jämfört med övriga veckor. I slutet av trettonhelgen överbeläggningar på flera avdelningar inom somatisk vård vid alla våra tre sjukhus.«
Region Västernorrland beskriver ett vårdläge där medicinavdelningarna haft ett ganska stort inflöde under helgen. Men måndagen bjöd på goda nyheter vad gäller ortopeden:
»I dag har ortopeden flera lediga vårdplatser så de verkar ha haft en förhållandevis lugn helg«, enligt Roger Westerlund, områdesdirektör närsjukvårdsområde söder i Region Västernorrland.
Norröver, i Region Västerbotten, rapporterar tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Elisabeth Karlsson om en »måttlig ökning av influensa och covid de senaste veckorna vilket påverkar sjukfrånvaron bland personal något, men inte alarmerande«.
Besvärligare är läget vid utskrivning då neddragen verksamhet i kommunerna i kombination med korttidsfrånvaro påverkar möjligheten att skriva ut patienter.
Söderut, i Region Blekinge, meddelar presstjänsten att helgen varit tuff då färre än vad man räknat med skrevs ut från sjukhusen men samtidigt »något lugnare under söndagen«.
»Vad gäller smittor så är trenden att covid minskar medan influensafallen ökar. Vi har för närvarande sju inlagda med covid och åtta med influensa. Akuten rapporterar att det har varit normalt sökmönster under helgen. De har inte heller sett något större antal halkolyckor än tidigare år under samma period, trots snö och kyla.«
Och allra längst i söder, i Region Skåne, har vintervädret och väglagen som följde haft inverkan på vården.
»Utöver infektionssäsong (covid minskar något medan influensan, RS och vinterkräksjukan håller i sig) satte vädret också sin prägel på kapaciteten och genom att påverka patienttransportkedjan.«
Läs även:
Brist på vårdplatser inför helgen
Lugnare trettonhelg än befarat – men fortfarande ansträngt på flera håll