Så här såg det vinnande arkitektförslaget på nytt sjukhus i Räppe i Växjö ut. Bild: Arkitema + Link

Inflationen satte stopp för planerna på ett nytt sjukhus i Räppe utanför Växjö.

– Vi kan bara konstatera att händelser som ligger utanför vår kontroll påverkar kostnaden så mycket att det är orimligt att genomföra projektet. Det riskerar att äventyra vår verksamhet, och det är förstås helt uteslutet, sa Mikael Johansson, (M), regionstyrelsens ordförande och Henrietta Modig Serrate (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen, efter att beslutet fattats i början av sommaren.

Då hade sjukhusplanerna hunnit kosta regionen 250 miljoner kronor, förutom inköpet av marken i Räppe för 118 miljoner kronor. Men trots att hela projektet nu har skrotats har kostnaderna fortsatt att ticka på, rapporterar SVT Nyheter Småland. Efter att alla konsultuppdrag avslutats under hösten landade notan på totalt 436 miljoner kronor. I och med avvecklingen av projektet hamnar budgetposter, som annars hade räknats som investeringar, i stället på kostnadssidan, skriver P4 Kronoberg. Det gör att regionen oväntat fått extra kostnader på 165 miljoner kronor för förra året, enligt det preliminära resultatet. Totalt redovisar Region Kronoberg ett preliminärt underskott för 2023 på 146 miljoner kronor – om det inte vore för sjukhusplanerna hade man alltså gått plus.

– Den ekonomiska situationen har påverkat oss alltmer under året som gått och Region Kronoberg står, med anledning av hög inflation och lågkonjunktur, inför ett par tuffa år rent ekonomiskt. I stort sett alla regioner i Sverige gör stora underskott. Så även vi, även om vi har ett förhållandevis gynnsamt läge när vi jämför oss med andra regioner. Det ekonomiska läget, parallellt med arbetet för omställning, kommer att prägla även de kommande åren, säger regiondirektör Martin Myrskog i ett uttalande.

Från början beräknades det nya sjukhuset kosta runt 9 miljarder, men inflationen gjorde att den sista prognosen pekade på 10,3 miljarder kronor. Nu är i stället planen att renovera det befintliga lasarettet i Växjö.

Läs också:
Region Kronoberg vänder – inflation stoppar nytt sjukhusbygge i Växjö