Hälso- och sjukvården bör ta täten i klimatomställningen, skriver Smer i uttalandet. Rådet vill att »en ambitiös plan för nettonollutsläpp i vården ska fastställas, att en klimatsmart och hälsosam livsstil ska uppmuntras och att de värde- och intressekonflikter som uppstår i klimatomställningen och anpassningsarbetet ska identifieras och hanteras«.

Smer påminner bland annat om att brittiska National Health Service (NHS) har som målsättning att bli världens första sjukvårdssystem med noll nettoutsläpp. Rådet uppmanar staten och regionerna att ta fram en plan med samma ambition.

Bakom Smers uttalande finns en analys av vad klimatkrisen innebär för hälso- och sjukvårdssektorn. Smer pekar bland annat på att klimatförändringarna får negativa följder för hälsan och innebär etiska utmaningar för vården. Därtill släpper vården i sig ut mycket växthusgaser.

»Vi inom Smer kommer att bjuda in aktörer inom sjukvårdssektorn för en dialog kring hur vi kan lösa de värde- och intressekonflikter som uppstår i omställnings- och anpassningsarbetet«, skriver Smers ordförande Sven-Eric Söder i ett pressmeddelande.

Även för ett halvår sedan gick Smer ut och varnade för etiska utmaningar i vården med ett växande klimathot. Och tidigare i vinter tilldelade rådet organisationen Läkare för miljön sitt etikpris.

Fredagens uttalande finns på Smers webbplats.

Läs mer om klimatförändring och hälsa på Läkartidningens samlingssida.