– Det är angeläget att vårdgivare har möjligheten att ha kontroll över i vilken omfattning enskilda donatorers spermier eller ägg används, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter får en donator av spermier eller äggceller som huvudregel ge upphov till barn i högst sex familjer i Sverige, detta för att minska risken för inavel och incest. Men samtidigt finns inga sätt att kontrollera om en man exempelvis donerar spermier på flera olika kliniker i Sverige, eftersom ett donationsregister saknas. På samma gång köper många privata kliniker in dansk donatorsperma, som i sin tur kan sälja sperma till hundratals länder, vilket SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat.

Socialstyrelsen har tidigare uttryckt ett önskemål om en utredning om ett nationellt register över könscellsdonatorer, och regeringen tar nu ett steg på vägen. I väntan på att en sådan utredning kan tillsättas får Socialstyrelsen, i regleringsbrevet för i år, i uppdrag att undersöka behoven av ett sådant register och hur förutsättningarna ser ut. Resultaten av utredningen ska i sin tur ligga till grund för ett kommande ställningstagande om ett nationellt register över könscellsdonatorer.

Läs också:
Läkare använda egna spermier – första fallet som uppdagas i Sverige
Efter donatorskandalen: Region Halland gör lex Maria-anmälan
Kontrollen brast när sperma togs från ovetande män
Läkare tog spermier från ovetande män – minst fem barn föddes