Enligt de nationella riktlinjer för vård vid psoriasis som Socialstyrelsen spikade 2019 bör patienter med svår psoriasis erbjudas klimatvård med vårdteam i varmt och soligt klimat i minst tre veckor om de inte har tillräckligt bra effekt av till exempel biologiska läkemedel och ljusterapi.

Huruvida regioner erbjuder detta skiljer sig dock åt rejält. För några år sedan satsade bara runt hälften av regionerna på klimatvård för patienter med psoriasis eller reumatiska sjukdomar. Och nu stänger alltså även Region Jönköpings län dörren.

Enligt ett pressmeddelande försvann möjligheten att söka klimatvård vid nyår.

Regionen hänvisar till att nya läkemedel och behandlingar gör att behovet av klimatvård har minskat och att Region Jönköpings län därför gör »som flertalet av regionerna i landet och avslutar denna vård«.

Enligt Martin Nedergaard Hansen (Vårddemokraterna), första vice ordförande i nämnden för folkhälsa- och sjukvård, innebär det frigjorda resurser som i stället kan användas på läkemedel och behandlingar inom regionen.

– Vi förstår att det finns många patienter som uppskattar den vården och som känner att de får stor nytta av rehabilitering i ett varmare klimat, men genom att avsluta klimatvård kommer vi att ha möjlighet att hjälpa fler patienter under en längre period än de tre veckor som klimatvården gäller, säger han.

I de nationella riktlinjerna för vård vid psoriasis konstaterar Socialstyrelsen att evidensläget är otillräckligt när det gäller klimatvård och att fler välgjorda studier behövs. Men den samlade bedömningen är ändå att behandlingen har en plats i behandlingsarsenalen.

Det som rekommenderas är ett program med fysisk aktivitet, utbildning och ett noga utarbetat solschema tillsammans med ett multiprofessionellt vårdteam.

Eftersom det numera är fler patienter med svår psoriasis som får effektiv läkemedelsbehandling har gruppen som behöver klimatvård minskat, enligt Socialstyrelsen. »Men denna mindre grupp har fortfarande ett stort behov av åtgärden«, skriver myndigheten i riktlinjerna.