Under ett extrainsatt möte i tisdags beslutade regionstyrelsen, med bakgrund av ett tufft ekonomiskt läge, att införa nya restriktioner för att dämpa den negativa utvecklingen i regionen.

– Trots att regionstyrelsen redan i juni införde restriktioner syns ännu inte någon effekt. Vi behöver därför skärpa åtgärderna ytterligare för att tydligt bromsa den negativa ekonomiska utvecklingen och sänka våra kostnader, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) i ett pressmeddelande.

Under mötet beslutades att införa anställningsstopp, dock med undantag för vårdpersonal och andra personer som anställts för att minska konsultkostnader eller som har i uppdrag att effektivisera administrationen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland fick under mötet i uppdrag att i februari i år redovisa hur man ska kunna minska hyrbemanning inom hälso- och sjukvården och hur den minskningstakten ska se ut för att kostnaderna för hyrbemanning ska sänkas under första halvåret 2024.

Regionstyrelsen beslutade även bland annat att alla inköp över 50 000 kronor, med undantag för löpande sjukvårdsförnödenheter, ska prövas i ett särskilt inköpsråd. Man tog även beslut om stopp för inköp av förbrukningsinventarier samt konsultuppdrag som inte är påbörjade eller kan kopplas till effektivare administration eller andra kostnadsminskande uppdrag.

Sammanlagt är planen att omställningen och effektiviseringen ska sänka de sammanlagda kostnaderna med 650 miljoner kronor de kommande tre åren. 250 av dem ska sparas genom effektivare administration.