Det var under onsdagen som vändningen kom: efter högljudda protester drar regionen tillbaka det sparförslag som bland annat gick ut på att lägga ned en akutjourlinje på sjukhuset och göra intensivvårdsavdelningen till en intermediärvårdsavdelning. Det fanns dessutom planer på att slopa röntgen- och labbverksamhet mellan klockan 22 på kvällen och klockan 7 på morgonen.

Enligt Khalid Hussein, specialist i kardiologi och internmedicin och studierektor för ST-läkare på medicinkliniken samt Värmlands läkarförenings klinikombud, är det en stor lättnad att förslaget skrotas.

– Det var ett dåligt förberett förslag om besparingsåtgärder som regionen ville driva igenom på väldigt kort tid. Men ingen analys hade gjorts för att bedöma konsekvenserna av det här.

Det är dock fortfarande för tidigt att ropa hej, påpekar han. Under ett möte på onsdagen informerade hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Daniel Schützer (S) om att behovet av sparåtgärder kvarstår. Där framgick att regionens tjänstemän kommer att få i uppdrag att ta fram ett nytt förslag, där personalen ska involveras mer på vägen.

– Vi får se hur det blir med det, säger Khalid Hussein.

Dessutom har regionen tidigare meddelat att det kommer att krävas en neddragning med 750 anställda i hela regionen. På mötet framgick det tydligt att de planerna finns kvar.

– De betonade att det är bestämt. Mycket är administrativa tjänster men det handlar också om vårdpersonal. Jag hoppas att man kommer att involvera personalen själv för att diskutera olika förslag.

Under en intervju med P4 Uppland säger Daniel Schützer att »ingen verksamhet är fredad«.

Enligt Khalid Hussein har det tagit mycket tid för personalen att förklara varför det nu skrotade förslaget är olämpligt, och visa vilka konsekvenser det skulle få för vården i Västvärmland. Det är tid som i stället borde ha lagts på patienterna, anser han.

– Det var en hel del felaktig information i rapporten som ledde till förslaget. Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har lagt mycket tid på att kommunicera med befolkningen och regionen för att visa vad som är fel i rapporten. Jag hoppas att det här inte kommer att hända igen.

Läkartidningen har tidigare berättat om den stora oro som planerna på att stänga en akutjourlinje på Arvika sjukhus skapat bland läkare. Enligt ett öppet brev, undertecknat läkargrupperna inom slutenvården samt anestesi-operation-Iva i Arvika, byggde sparförslaget på rent felaktiga kalkyler.

Läkarna hävdade att antalet ambulanstransporter kommer att skjuta i höjden, om fler patienter hänvisas till Karlstad. En enda resa Arvika-Karlstad tur och retur går på runt 18 000 kronor, menade de.

– Redan här är en stor andel av den potentiella vinsten uppäten, sa kirurgen Per Polleryd till Läkartidningen förra veckan.

Läs också:
Akutjourlinje i Arvika stänger när Region Värmland gör besparingar