En rad myndigheter och regioner drabbades hårt i den hackerattack som riktades mot IT-företaget Tietoevry för snart två veckor sedan. Hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har attacken satt spår, varav vissa skulle kunna vara permanenta.

»Attacken påverkar fortfarande pris- och beslutsdatabasen, e-ansökan om pris och subvention och anmälningsfunktionen för otillgänglig vara på apotek. Vi vet också att vi har förlorat en mängd data av stor betydelse för vår verksamhet. Bland annat har all digital information i myndighetens diarium förlorats genom kryptering«, skriver kommunikationschef Maria Bjurö i ett mejl.

Det finns i dagsläget dock inget som tyder på att någon information läckt ut, och målet är att försöka återskapa så mycket som möjligt av den försvunna datan, skriver hon vidare.

Attacken har tvingat myndigheten till nya manuella arbetssätt, vilket kan komma att få konsekvenser främst i form av längre handläggningstider.

»Vår bedömning i dagsläget är att detta inte kommer att påverka tillgängligheten till läkemedel på apotek, utan att det främst handlar om att vi måste anpassa våra interna beslutsprocesser, vilket kan leda till något längre handläggningstider«, skriver Maria Bjurö.

Tietoevry arbetar nu för att återställa myndighetens servrar. Det finns i dagsläget ingen prognos över när arbetet ska vara klart.

Läs mer:
Så har regioner och myndigheter drabbats av stora hackerattacken
Rysk hackergrupp bakom IT-attacken