I dag är det SOS Alarm som prioriterar och dirigerar ambulanser och sjuktransporter på uppdrag av Region Värmland. Från den 1 februari lämnar dock SOS Alarm över de samtal som sorteras som vårdärenden till larmcentralen i Region Värmlands regi, enligt ett pressmeddelande. Förhoppningen är att det ska leda till bättre vård och minskade kostnader.

– Med både larmcentral och 1177 Sjukvårdsrådgivningen i egen regi får vi samordningsvinster och blir bättre rustade för framtiden och för att kunna ta hand om våra patienter, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett uttalande.

Tidigare har regionen gjort bedömningen att övergången till egen regi kan leda att fler patienter blir hänvisade till rätt vårdnivå direkt, något som skulle kunna minska antalet slutenvårdsinläggningar med 2 000 per år.

Region Värmland hoppas också att färre ambulanser ska behöva skickas ut. I det befintliga avtalet har nämligen regionens egen personal under vissa delar av dygnet kunnat göra bedömningar. Under den tid som regionens egna sjuksköterskor har varit i tjänst har man sett ett »minskat resursutnyttjande« av ambulanserna med drygt 10 procent.

Läs även:
Värmland vill driva larmcentral i egen regi
Stockholm ska driva larmcentral i egen regi
Västra Götalandsregionen vill se över sin egen larmcentral