44 läkare, varav åtta har skrivit under med namn, ligger bakom en debattartikel i Dagens Arena i vilken hård kritik riktas mot Läkarförbundets agerande i frågan om kriget i Gaza. Medan Amnesty, Läkare utan gränser och FN:s generalsekreterare alla har krävt eld upphör från Israel har Läkarförbundet intagit en annan hållning, enligt debattörerna. »Trots uppmaningar från många medlemmar, flera har redan gått ur i protest, har vårt eget fackförbund fortsatt vara tysta«, skriver de. Läkarna jämför också Läkarförbundets »starka ord« gentemot Ryssland och förväntar sig liknande kraftfulla åtgärder och fördömanden av attackerna mot vårdinrättningar och sjukvårdskollegor i Gaza. De listar tre krav: offentliga fördömanden av Israels attacker mot vården, solidaritet i form av aktivt arbete för att säkerställa vapenvila och, sist men inte minst, nya internationella samarbeten med olika aktörer för att »adressera de specifika utmaningar som vården i Gaza står inför«. Om Läkarförbundet inte lever upp till kraven ser sig läkarna tvungna att lämna ett fackförbund som inte representerar dem, enligt debattörerna.

Läkarförbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, skriver i en kommentar att förbundets mål är att »alla ska känna sig välkomna i förbundet«, och uppmuntrar alla som vill påverka förbundets arbete att engagera sig inom organisationen. Hon håller dock inte med om att Läkarförbundet stått stillatigande.

»Läkarförbundet fördömer dödandet av civila och attacker på sjukhus och sjukvårdspersonal. Vi har gjort tre uttalanden om kriget mellan Hamas och Israel. Vi har alltså inte varit tysta. Vår utgångspunkt är den humanitära rätten, som bland annat innebär ett skydd för civila, medicinsk personal och sjukhus.«

Enligt Sofia Rydgren Stale utgår förbundets engagemang i frågan i första hand från The World Medical Association (WMA), eftersom en samlad internationell läkarorganisation har bättre möjligheter att påverka. Läkartidningen har frågat huruvida Läkarförbundet kan inleda fler samarbeten med olika biståndsorganisationer, men har inte fått svar på den frågeställningen.

Läkartidningen har sökt flera av debattörerna, men ingen har ännu återkommit med någon kommentar.

Läs också: 
FN varnar för katastrof i Gaza efter indraget stöd till hjälporganisation
Gazasjukhus avskurna från hjälp
Läkare utan gränser: Två av våra läkare dödade i Gaza
Läkare utan gränser vädjar till regeringen om vapenvila i Gaza