Region Östergötlands ekonomi är i fritt fall, sa regiondirektör Mikael Borin vid en pressträff under onsdagen, rapporterar flera medier. Förra året gick hälso- och sjukvården i Region Östergötland back med närmare 1,7 miljarder kronor och Mikael Borin flaggade nyligen för att fler åtgärder skulle behövas för att få ekonomin på fötter. Efter regionstyrelsens sammanträde under onsdagen står det nu klart att 900 regionanställda varslas om uppsägning. I ett pressmeddelande säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) att beslutet är beklagligt, men oundvikligt.

– Region Östergötland är i ett extremt utmanande ekonomiskt läge och de åtgärder som tidigare beslutats och pågår har inte fått tillräcklig effekt. Tvärtom fortsätter underskottet i hälso- och sjukvården att öka och det krävs ytterligare krafttag för att vi ska kunna vända utvecklingen.

Varslet kommer framför allt att gälla de grupper som har ökat mest de senaste åren. Regionledningskontoret och dess administrativa verksamheter berörs, men även sjukvården, skriver TT. Läkare och sjuksköterskor är dock undantagna. Här gäller i stället anställningsstopp med särskild behovsprövning.

– Det är förstås en lättnad att inga läkare behöver förlora jobbet, men våra arbetskamrater påverkas och om exempelvis många vårdadminstratörer försvinner kommer det att innebära mindre avlastning för oss. Det kommer i sin tur göra att läkare inte kan utnyttja sin unika kompetens i lika stor utsträckning, säger läkarföreningens ordförande Niklas Theorin till Läkartidningen.

Han är också kritisk till att regionen inte har gjort en tydligare prioritering av resurserna tidigare.

– Kurvorna för ekonomin har pekat neråt i flera år. Hade man bromsat in lite tidigare hade det inte behövt bli den här tvärniten med varsel, säger han.

Läs också: 
Varsel kan vänta inom kort i Östergötland – stor oro bland läkare