En gynekolog vid ett sjukhus i västra Sverige opererade bort livmodern på flera kvinnor i fertil ålder – ingrepp som kan ha skett helt i onödan, visade Dagens Nyheters granskning förra våren. I januari blev läkaren av med jobbet. Dessutom pågår två förundersökningar gällande gynekologens operationer, den ena om grovt vållande till kroppsskada, den andra om vållande till kroppsskada alternativt tjänstefel. Nu är också delar av sjukhusets egen utredning färdig, skriver DN.

Enligt en händelseanalys som tidningen har tagit del av har gynekologen fattat avgörande medicinska beslut utifrån ovetenskapliga teorier, arbetat isolerat och ansett sig vara så kompetent att hen inte har behövt rådfråga kollegor. Gällande en av patienterna har utredarna hittat 16 allvarliga brister i vården. Utredningen har visat att kvinnans misstanke var riktig: Hennes smärta handlade om förlossningsskador och trasiga muskler i bäckenbotten, och hade ingen koppling till Ehlers Danlos syndrom, EDS, vilket varit gynekologens teori. Beslutet att operera bort livmodern togs för snabbt och en operation av äggstockarna borde aldrig ha föreslagits, enligt analysen.

I en första intervju med P4 Skaraborg uttalar sig läkaren och säger att metoden som använts är väletablerad och att hen aldrig har rekommenderat någon operation.

– Det har jag aldrig gjort. Jag har föreslagit för patienten att hon själv kan ta kontakt med sin vårdcentral och ställa diagnosen.

Gynekologen ifrågasätter också att hen inte har fått träffa någon av patienterna för att förklara sitt resonemang. Läkaren fortsätter att neka till anklagelserna.

– Enligt svensk lag är man i alla fall inte dömd när man har fått en polisanmälan, utan man är friad till dess att den är behandlad.

Läs också:
Gynekolog i västra Sverige blir av med jobbet och polisanmäls
Åklagare inleder förundersökning om bortopererade livmödrar