Under flera års tid har läkare på den värmländska vårdcentralen larmat om ohållbar stress, bland annat genom att skriva brev till regionledningen om situationen på arbetsplatsen.

I slutet av januari gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på vårdcentralen. Resultatet blev en rad krav på arbetsgivaren, Region Värmland.

Vid inspektionen framkom bland annat att sjuksköterskor upplevt svårigheter att hinna med vissa arbetsuppgifter och att läkare blivit sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning. Arbetsmiljöverket kräver därför att regionen dels ska göra en bedömning av risken för de anställda att drabbas av tillbud eller ohälsa på grund av arbetsbelastningen, och dels ta fram en handlingsplan med åtgärder för att förebygga dessa risker.

Målet med åtgärderna ska vara att kraven på arbetet sänks eller mer resurser till personalen, skriver Arbetsmiljöverket som också påpekar att skyddsombud och arbetstagare ska vara involverade i processen.

Arbetsmiljöverket vill också se bättre rutiner för introduktion av nyanställda, samt för rapporteringen av olycksfall, ohälsa och tillbud.

Den 30 april ska verket göra en ny inspektion på arbetsplatsen. Om regionen inte åtgärdat bristerna kan Arbetsmiljöverket komma att lägga ett förbud eller ett föreläggande.