Huruvida även patienter som tvångsvårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, ska behöva betala slutenvårdsavgift har varit omdiskuterat och skiljer sig åt i landet.
Region Stockholm och Region Blekinge hör till de regioner som på senare år slopat avgiften. Men Region Jämtland Härjedalen – som hittills haft avgiftsfritt – går alltså åt andra hållet och börjar ta betalt.
Regionen motiverar det hela med att tvångsvård är likställd med annan vård som är avgiftsbelagd, samt med att »det inte ska löna sig att ej ta läkemedel och få tvångsvård och därmed avgiftsfri vård och behandling«.
Men avgiften skulle också innebära ett tillskott i kassan för regionen, som dras med stora underskott.
Sammantaget – regionen har även tagit bort högkostnadsskyddet för slutenvård – kommer intäkterna att öka med 940 000 kronor per år, enligt ekonomiavdelningens beräkningar.
Regionen har även infört slutenvårdsavgift för patienter som tvångsvårdas enligt lagen om rättspsykiatrisk tvångsvård, RPT. Det kommer dock inte generera någon ytterligare intäkt.
Enligt handlingarna inför regionfullmäktiges beslut i höstas är det bra om regionen har samma regler som den region som de i dag köper vården ifrån – det vill säga Västernorrland. »På så sätt kan inte frågor om ersättningskrav ställas från de patienter som idag vårdas i Västernorrland men som tillhör Jämtland Härjedalen«, skriver regionen i beslutet.
Via presstjänsten framhålls att Region Jämtland Härjedalen är den enda region som valt att inte höja slutenvårdsavgiften till 130 kronor per dygn inför 2024. Här kostar slutenvården även fortsättningsvis 120 kronor per dygn.
I dag har åtta regioner i landet avgiftsfri tvångsvård enligt LPT: Halland, Norrbotten, Stockholm, Östergötland, Blekinge, Värmland, Kalmar och Västra Götalandsregionen. Ingen av dem säger sig ha några planer på att börja ta betalt, enligt en kartläggning som Läkartidningen gjort.