I förra veckan kontaktades Beata Oscarsson, numera smärtläkare på Skaraborgs sjukhus, av en journalist som berättade att Beata blivit polisanmäld för dataintrång av sin arbetsgivare. Som Läkartidningen nyligen skrev var bakgrunden till anmälan den lista hon tillsammans med kollegor sammanställt över patienter som överlevt tack vare vård de fått på numera nedlagda akutmottagningen på sjukhuset i Lidköping.
Beata Oscarsson har fortfarande inte själv sett polisanmälan, men säger att hon inte är orolig för sin egen del.
– Jag känner mig lugn på så sätt att jag inte kan se att det har skett några överträdelser eller lagbrott. Jag har förstått att anmälan rör dataintrång, och det brottet är preskriberat eftersom vi slutade med registreringen 2015. I anmälan står att vi drev registreringen mellan 2015 och 2023, och det är helt fel. Däremot känner jag nu stor oro för patientsäkerheten samt utvecklingen på sjukhuset Skas.
Sjukhuset i Lidköping har varit nedläggningshotat som akutsjukhus till och från i många år. År 2007 bestämde därför narkosläkarna på sjukhuset att registrera patienter som man bedömde ej skulle överleva en transportförlängningstid på minst 45-60 minuter, till närmaste sjukhus som är Skövde eller Trollhättan. Materialet bestod i korta avidentifierade fallbeskrivningar och fördes av mottagande eller vårdande anestesiolog på intensivvårdsavdelningen, berättar Beata Oscarsson.
– Vi tänkte att det enda som håller är siffror och statistik, så vi började samla information.
År 2015 avslutades datainsamlingen, säger hon. Under åren 2007–2015 noterades 35 patienter av skilda åldrar som bedömdes ha avlidit utan öppen akut i Lidköping, berättar Beata Oscarsson.
Senare skickades listan senare till sjukhusdirektör, chefsläkare och verksamhetschef, i samband med att beslut om en eventuell nedläggning skulle tas. Som avsändare stod Beata Oscarsson.
– Vi var ju hela narkosgänget som arbetade med listan, men jag hade den i min dator och jag blev lite av en centralfigur, säger hon.
Nedläggningen av akuten drevs som bekant igenom, och i november 2023 stängde den för gott.
Beata Oscarsson säger att hon känner stort stöd från kollegor och andra Lidköpingsbor.
– Absolut, de här dagarna har varit väldigt galna med sms och mejl och direktkontakter. Jag känner att jag har stort stöd.
På frågan hur det känns att ha blivit polisanmäld av sin arbetsgivare svarar hon:
– Det är naturligtvis jobbigt, men jag har inte fått någon information av sjukhuset vad gäller åtalsunderlaget.
Sjukhusledningen vill inte kommentera polisanmälan mot Beata Oscarsson utan hänvisar till polisen.
Läs mer:
Läkare gjorde lista över patienter – polisanmäls nu för dataintrång
(uppdaterad 2024-02-14)