Det blev en intensiv debatt i regionfullmäktige i onsdags när den kontroversiella frågan om att införa avgifter för tolkhjälp vid läkarbesök skulle avgöras. Regionfullmäktiges ordförande, Jan-Anders Palmqvist (S), ville helt stoppa beslutet då hans uppfattning var att en sådan avgift skulle strida mot lagen. Det står han fast vid när Läkartidningen når honom på torsdagen. Och sista ordet i frågan är inte sagt.

– Det kommer att bli en begäran om laglighetsprövning. Men vem som kommer att göra begäran vet jag inte. Gör ingen annan det så gör jag det, säger Jan-Anders Palmqvist.

Även Anders Bojesson, en av de 190 läkare som har skrivit ett protestbrev mot tolkavgifterna, ser en överklagan som »det enda rätta« och menar att vårdpersonal bör gå ihop och författa en sådan tillsammans, säger han i en intervju med Dagens Medicin. När i tid det kan ske vet han dock inte ännu, skriver han i ett sms till Läkartidningen.

Men protokollet ska justeras nästa fredag och först när det finns ett nedskrivet beslut går det att överklaga till förvaltningsrätten under en period om tre veckor, säger Jan-Anders Palmqvist. Han är starkt kritisk till SD-M-KD-styrets agerande och tror att förslaget kommer från högre ort. Han hänvisar till Tidöavtalet där det står just att rätten till offentligt finansierad tolk ska begränsas.

– Det här kommer ju från Tidöavtalet, men saken har inte prövats någon gång tidigare. Jag tror att SD i Blekinge har utsetts till något slags testpilot för att utmana lagstiftningen, säger Jan-Anders Palmqvist.

Frågan om tolkavgift var dessutom del i ett omfattande förslag om olika patientavgifter i vården, och om rätten river upp beslutet kan nya svårigheter dyka upp.

– Problemet då är att vi i så fall inte har några beslut om avgifter alls. Men vår jurist sa i går, utan att vara säker, att våra gamla avgifter skulle löpa på.

Läs också: 
Efter intensiv debatt – Blekinge första regionen med tolkavgifter
190 läkare i upprop mot Blekinges tolkavgifter – beslut på onsdag
SD styr Region Blekinge – vill införa tolkavgift vid icke-akuta vårdbesök
Hetsig debatt om tolkar: »Har inte sagt att det strider mot någon lag«
M i Stockholm vill ta betalt för tolkstöd inom vården  
Kritik mot Tidöavtalet från politiker och läkare: »Ställer inte upp på det«