Frågan om situationen för patienter i behov av specialiserad intensivvårdsrehabilitering i Region Stockholm har diskuterats de senaste veckorna. Detta sedan den privata Remeokliniken, med 14 platser för intensivvårdsrehabilitering, larmade om akut nedläggningshot på grund av minskat inflöde av remitterade patienter.

I går behandlades frågan av hälso- och sjukvårdsnämnden. Såväl oppositionen tillsammans med V, liksom den styrande mittenkoalitionen bestående av S, C och MP, lämnade in skrivelser till mötet.

Oppositionspartierna och V vill se förslag till beslut för att skyndsamt rädda verksamheten på Remeo samt på något sätt knyta kliniken närmare Region Stockholm.

Talla Alkurdi, (S). Foto: Jann Lipka/ Region Stockholm

Mittenkoalitionen vill å sin sida utreda olika alternativ till dagens avtalsmodell för vårdplatser med intensivvårdsrehabilitering, samt ta fram förslag på hur intensivvårdsrehabilitering som vårdform bättre kan samordnas inom regionens sjukvårdssystem.

Talla Alkurdi (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att det är viktigt att ha en seriös hantering av frågan även om situationen är brådskande.

– Det vore inte seriöst om vi i politiken inte hade ordentligt underlag till besluten, det går inte att höfta sig fram.

Hon menar att det oppositionen och Vänsterpartiet föreslår i sin skrivelse kan vara omöjligt att genomföra rent juridiskt.

– Det finns saker vi behöver förhålla oss till, man kan inte göra vad som helst. Gör man det riskerar det att rivas upp av domstol. Det skulle till exempel kunna ses som en otillåten direktupphandling. Då har vi inte fått en långsiktig lösning, och då hamnar de här patienterna i kläm, säger Talla Alkurdi.

Båda skrivelserna skickades för beredning av förvaltningen och ska hanteras skyndsamt.

 

Läs mer:
Oppositionen och V vill rädda Remeo
»Vi klarar oss ett par veckor till«