Regionens intention presenterades med ett pressmeddelande på måndagen. Där framgår att Nybro läkarcentrum har uppvisat upprepade brister. I mars i fjol krävde regionen att bristerna skyndsamt skulle rättas till. Företaget, med verksamhet känd under namnet Astrakanen, har hälsocentraler i Nybro och Emmaboda med totalt omkring 11 000 patienter.

Företaget gjorde en åtgärdsplan och på det gjorde regionen en uppföljning som publicerades i slutet av januari i år. Och i den noteras fortfarande stora brister. Åtgärdsplanen ska inte ha följts, bristerna inte åtgärdats, och det förekommer otydliga och bristfälliga rutiner som tyder på problem med struktur och ledarskap. Det kan få konsekvenser både för patienter, medarbetare och samarbetspartner, påpekar regionen.

– Då bristerna är så pass allvarliga och dessutom har pågått under flera år är vi tvungna att agera, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör på Region Kalmar län, i pressmeddelandet.

Nu får Nybro läkarcentrum tre veckor på sig att kommentera regionens rapport.

Enligt SVT Småland är det första gången som Region Kalmar län säger upp ett avtal sedan vårdvalet infördes 2009. När SVT får tag på ägaren, läkaren Niklas Anderberg, berättar han att bolaget inom kort kommer att övertas av en större aktör.

– Den nya ägaren kommer hantera sakerna som regionen anmärkt på, säger han till SVT.

Läkartidningen har också sökt Niklas Anderberg, som då dock hänvisar kommentarer till verksamhetschefen. Denne har Läkartidningen inte fått kontakt med.