Regionfullmäktiges ordförande Jan-Anders Palmqvist (S) försökte stoppa beslut i den mycket omstridda frågan om avgift för tolkhjälp vid läkarbesök i Blekinge.

– Min uppfattning är att det inte finns något lagstöd för att göra detta. Är det så att fullmäktige ändock vill besluta detta, förutsätter jag att man i så fall hänvisar till den lagstiftning som innebär att man får ta ut avgifter för tolktjänster. Gör man inte det är det ett medvetet beslut mot kommunallagens paragrafer, sa han i ett anförande i början av fullmäktigemötet.

Han påtalade att om beslutet laglighetsprövas, vilket han garanterade skulle göras framöver, skulle hela beslutet om patientavgifter falla. För i regionfullmäktige var tolkavgift egentligen en del i ett omfattande beslut om avgifter i vården.

Trots detta beslutade fullmäktige att frågan om tolkavgifter skulle behandlas i beslut om patientavgifter.

Björn Tenland Nurhadi (SD) var den som förde talan för tolkavgifterna, och han sa att tolkavgift är en patientavgift och sådana kan man ta ut med stöd av hälso- och sjukvårdslagen. Han påminde också om att den generella patientavgiften i andra regioner kan vara högre, och att lagen gör att man aldrig kan neka någon vård även om patienten inte kan betala för sig.

Christina Mattisson (S) svarade att avgifter naturligtvis skiljer mellan olika regioner, men inte mellan patienter inom en och samma region.

– Då kommer det de facto bli olika avgifter för mig när jag går till vårdcentralen, och för en annan Blekingebo som behöver stöd vid vårdtillfället av en tolk.

Hon påtalade att hennes parti anser förslaget lagstridigt, en inställning hon också fann stöd för i regionens tidigare utredning.

– Jag trodde inte ens att vi skulle behöva stå här och diskutera ett sådant här förslag, sa hon och tillade att det satte Blekinge på »en ovärdig karta«.

Björn Tenland Nurhadi kontrade med att Blekinge redan har olika avgifter för exempelvis olika specialistbesök.

– Så att säga att »oj, nu blir det olika taxor«… ja, det har vi ju redan i dag.

Christina Mattisson (S) tycktes ge upp att tala till SD, utan vädjade till »någon klok kristdemokrat eller någon klok moderat som finns kvar«.

Och sedan följde en intensiv debatt som mestadels stod mellan SD på ena sidan, och oppositionspartierna på den andra. Skiljelinjen mellan SD-M-KD-styret och de tre oppositionspartierna S, C och V förblev intakt. Fullmäktige röstade igenom tolkavgifterna.

Avgifterna innebär att patienten betalar 300 kronor för en tolk som är fysiskt på plats, och 50 kronor för tolkning via telefon. Ingen tolkavgift ska tas ut för dem som inte betalar patientavgift i övrigt. Tolkning kommer även att vara avgiftsfri exempelvis vid andra besök än till läkare, vid tolkning till nationella minoritetsspråk, och de två första åren efter uppehållstillstånd.

Läs även:
190 läkare i upprop mot Blekinges tolkavgifter – beslut på onsdag
SD styr Region Blekinge – vill införa tolkavgift vid icke-akuta vårdbesök
Hetsig debatt om tolkar: »Har inte sagt att det strider mot någon lag«
M i Stockholm vill ta betalt för tolkstöd inom vården  
Kritik mot Tidöavtalet från politiker och läkare: »Ställer inte upp på det«