I slutet av november stängde akuten på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Tanken är att akuta patienter i dag i stället ska tas med ambulans till den nya akutmottagningen på sjukhuset i Skövde, cirka fem mil bort.

Inspektionen för vård och omsorg har nu mottagit flera tips från vårdpersonal som handlar om samma sak: att patienter med allvarliga besvär fått vänta orimligt länge på ambulanstransport från Lidköping.

Enligt tips till Ivo ska en patient med misstänkt bukspottkörtelinflammation ha fått vänta 3,5 timmar på ambulans för färd till akuten i Skövde. En annan patient, som fått hjärtstopp på jourcentralen i Lidköping, ska ha fått vänta en halvtimme på ambulans. I det fallet ska SOS-operatören också ha ifrågasatt nödvändigheten av att skicka ambulans eftersom patienten redan befann sig på sjukhus, enligt tipset till Ivo.

»Det är bara en tidsfråga innan någon faktiskt kommer att dö på grund av detta vanvettiga beslut« skriver en av tipsarna.

I samband med nedläggningen av akuten i Lidköping utlovade politikerna i styrelsen för Skaraborgs sjukhus stärkt ambulansnärvaro i området. Något som också blivit av, säger Hans Hallén, operativt ledningsansvarig för Skaraborgs sjukhus.

– Vi har utökat med en dagambulans i Lidköping samt gjort förstärkning i grannkommunen Vara. Vi har försökt ta höjd.

Hans Hallén har inte själv tagit del av tipsen som inkommit till Ivo, men säger att det inte går att se någon generell större ökning av inställningstiden för ambulanserna i området.

– När vi tittar på våra insatser i Lidköpingsområdet så har de hittills inte påverkats på ett statistiskt signifikant sätt. Vi kan inte se någon dramatisk försämring av insatstiderna generellt, samtidigt som det naturligtvis kan ha förekommit enstaka fall. Det kan jag inte säga något om i nuläget.

Sjukhusledningen följer dock noggrant utvecklingen, säger Hans Hallén.

– Vi har en minutiös bevakning av våra insatstider och våra akutflöden. Vi har i uppdrag av vår sjukhusstyrelse att vid varje möte och när de ber om det kunna redovisa uppföljningssiffror. Ingen vill köra i blindo, utan vi vill kunna vidta åtgärder och göra justeringar i vår struktur efter vad vi ser händer.

Läs mer:
Akuten i Lidköping stängd för gott – läkare väljer att lämna i protest
Pressad flyttkarusell för Skaraborgs sjukhus – »Vi måste hinna«
Läkare vädjar till Ivo om att utreda riskerna med stängd akut i Lidköping
Facket kluvet till beslutet att stänga akutmottagningen i Lidköping
Akuten i Lidköping ska stängas – enig nämnd bakom beslutet
Läkare riktar kritik mot ekonomisk genomlysning av Skaraborgs sjukhus