Regionerna har de senaste åren lagt allt mer pengar på hyrpersonal. Förra året ökade kostnaden med 17 procent, eller drygt en och en halv miljard kronor, jämfört med året innan, enligt en ny bemanningsrapport från Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Men under hösten lade många regioner in en högre växel för att dra ner på hyrpersonalen och det märks i siffrorna för det sista kvartalet. Då uppvisade tretton regioner minskade kostnader jämfört med samma period 2022.

– Personalbristen inom hälso- och sjukvården har lett till att regionerna tvingats hyra in allt mer personal till högre kostnader. Den utvecklingen behöver vända och vi ser nu positiva tecken på det, säger Ameli Norling, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

Sett över hela året är det dock bara tre regioner som fått en lägre hyrnota än 2022; Västra Götaland, Stockholm och Sörmland. Men sedan årsskiftet finns ett regiongemensamt avtal med gemensam prissättning för olika bemanningstjänster i vården. Under året kommer samtliga regioner ansluta till avtalet, som syftar till att minska kostnaderna och beroendet av hyrpersonal.

Interna konsekvensanalyser har samtidigt pekat på en ökad risk för vårdskador, när pressen höjs på befintlig personal i och med hyrstopp, skriver SVT. På frågan om huruvida det är värt att få ner hyrkostnaderna ifall risken för patientskador ökar svarar Ameli Norling att syftet är att förbättra vården.

– Att ha en icke-kontinuitet och en icke-förutsägbarhet är inte heller bra ur ett vård- eller patientperspektiv, säger hon.