Efter avslag i tingsrätten sommaren 2022, vände sig den västsvenske läkaren till hovrätten. Men där nekades prövningstillstånd. Då vände sig läkaren till Högsta domstolen, och där har nu beslut fattats. Också där nekades läkaren prövningstillstånd, vilket Provinstidningen var först att berätta.

Ärendet handlar om en privat läkare som nekats ersättning från regionen. Regionen hade krävt att få se journaler för att betala läkaren för utförd vård. Men läkaren vägrade, med hänvisning till patientsekretess. Enligt läkaren har regionens agerande hindrat hens möjlighet att arbeta, och regionen ska också ha stoppat läkaren från att sälja sin verksamhet.

I tingsrätten krävde läkaren drygt 25 miljoner kronor i skadestånd motsvarande nio års läkarvårdsersättning. De nio åren kommer av att läkaren då skulle fyllt 75 år, vilket hen menade var normal pensionsålder för läkare. Läkaren krävde också lite under fyra miljoner kronor i ersättning för förlorad försäljning av verksamheten, samt tre miljoner för »kränkning, förtal och övrig ideell skada«.

Regionen bestred samtliga tre yrkanden. Regionen menade bland annat att krav på journaler var brukligt för att se att vården utförts, och att det inte funnits bevis för att läkaren skulle ha tjänat den summan skadeståndet avser. Läkaren är sedan tidigare dömd till fängelse och näringsförbud för skattebrott, och regionen påpekar att läkaren inte gjort avräkning för det i de nio åren som anförts i yrkandena.

Tingsrätten gick på regionens linje och avslog läkarens tre yrkanden. Läkaren överklagade till hovrätten som inte fann anledning att ta upp ärendet, och nu har alltså Högsta domstolen nått samma slutsats.