Både Läkarförbundet och Sjukhusläkarna vill att specialistläkare ska ha minst tio dagars extern fortbildning per år. Men det målet har de senaste åren förflyttats allt längre bort. Förra våren visade en rapport från Läkarförbundet att antalet dagar med extern fortbildning hade minskat med hälften sedan 2004, från 8,5 dagar till 4,2 dagar per år. Harriet Wallberg känner igen bilden.

– Det är helt klart att det successivt har blivit svårare och svårare. Jag har fått indikationer från flera yrkesgrupper, inklusive läkarna, att olika besparingsåtgärder har påverkat fortbildningen. Men för mig är det självklart att man måste fortbilda sig under ett yrkesliv inom hälso- och sjukvården, säger hon.

Den tidigare KI-rektorn och universitetskanslern utsågs i höstas till regeringens utredare av ett möjligt lagkrav på fortbildning för vårdpersonal. Men utredningen är bredare än så. Harriet Wallberg och hennes medarbetare ska också överväga om fler yrken än i dag ska kräva legitimation, samt om fler legitimerade yrkesgrupper behöver ha reglerad specialistutbildning, på samma vis som läkare redan har.

De senaste månaderna har Harriet Wallberg, tillsammans med bland annat en expertgrupp på elva personer och fyra sakkunniga, stakat ut riktningen för det kommande året.

– Vi har arbetat fram en ganska omfattande enkät med öppna frågor som i dagarna går ut till professions- och fackförbund. Vi vill veta hur det ser ut i dag, men också få en bild av om det bör ske förändringar.

Efter uppföljande möten med respondenterna kommer en liknande enkät att skickas ut till olika arbetsgivare. Redan nu har man också planerat en resa till Finland. Där är vårdpersonalens rätt – och skyldighet – att fortbilda sig inskriven i lagen, liksom i många andra europeiska länder.

– Vi tycker att det är tilltalande att lagen i Finland vänder sig både till arbetstagare och arbetsgivare, genom att betona att arbetstagaren har en skyldighet att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet samtidigt som arbetsgivaren ska skapa de rätta förutsättningarna. Vi vill borra djupare i hur det fungerar, hur man följer upp kravet och om det är kvantifierat på något sätt, säger Harriet Wallberg.

Hon planerar också att skicka ut en enkät till alla EU-länder.

– Det kommer bli oerhört intressant att kartlägga hur det ser ut i andra länder och plocka fram goda exempel.

Utredningen ska vara klar senast den 30 mars nästa år.

Läs också: 
Regeringen utreder möjligt lagkrav för fortbildning inom sjukvården
Riksdagen vill se krav på fortbildning för vårdpersonal – välkomnas av SLF
Sjukhusläkarna belönar fortbildning med diplom till positiva exempel