Bakgrunden är att när akuten lades ned för att spara pengar, fick flera skaraborgare av naturliga skäl längre till närmsta akut. Då ska vårdcentralerna i området få en extra geografisk ersättning eftersom uppdraget anses bli större.
– Det hade varit bra att känna till det här tidigare, säger My Alnebratt (S), ordförande operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, till Nya Lidköpings-Tidningen.
Inför beslutet att lägga ned akuten i Lidköping, rådfrågades den strategiska nämnden om sådant som om förändringen i utbud gick i linje med måldokument och strategiska planer. Men det gjordes ingen konsekvensanalys av ekonomiska konsekvenser i hela sjukvårdssystemet.
Det gjorde att politikerna i den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden vid nämndmötet i slutet av januari överraskades av beskedet att den så kallade geografiersättningen skulle stiga med 30 miljoner kronor.
Nu kommer den operativa nämnden ha frågan på sitt bord vid mötet den 28 februari. Förslaget är att hälso- och sjukvårdens produktionsdirektör ska återkomma med åtgärdsförslag för att ändra ersättningsmodellen för vårdval vårdcentral till nästa år, däribland geografiersättningen.
Läs även:
Akuten i Lidköping stängd för gott – läkare väljer att lämna i protest
Akuten i Lidköping ska stängas