Det är i en artikel i Nature Medicine som forskare rapporterar fem fall där vuxna utvecklat symtom på demens i ovanligt tidig ålder. Gemensamt för patienterna är att de som barn fått behandling med tillväxthormon som extraherats från hypofysen hos avlidna personer.

Den här typen av behandling slutade användas på 1980-talet, eftersom det visade sig att den i vissa fall kontaminerats av prioner, vilket gjorde att patienter drabbades av den sällsynta och dödliga sjukdomen Creutzfeldt-Jakobs sjukdom senare i livet.

Nu anser forskarna att de funnit stöd för en hypotes om att även Alzheimers sjukdom i extrema fall kan överföras. De understryker att inga sådana fall tidigare rapporterats och att det inte finns några belägg för att sjukdomen kan överföras i det dagliga livet.

2015 rapporterade forskarna att de även funnit ansamling av proteinet beta-amyloid i hjärnan, vilket är typiskt vid Alzheimers sjukdom, hos patienter med Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.

Forskarna kom i en senare studie fram till att vissa batcher av tillväxthormon som extraherats från avlidna faktiskt innehöll beta-amyloid. De såg också beta-amyloidpatologi hos möss som fått tillväxthormon som var kontaminerat med beta-amyloid.

I den nu aktuella rapporten beskriver forskarna åtta patienter som remitterats till ett nationellt centrum för prionsjukdomar i Storbritannien.

Enligt forskarna visade fem av patienterna symtom på kognitiv sjukdom – som debuterat i åldern 38 till 55 år – som uppfyllde kriterierna för den tidigt debuterande varianten av alzheimer.

Sammantaget ser forskarna det som mindre sannolikt att patienternas sjukdom beror på något annat än att de som barn fått behandling med tillväxthormon från avlidna.

Läs artikeln i Nature Medicine.