Varje vecka tvättas 180 ton textilier på regionens tvätteri i Alingsås. Försvinner gör framför allt patientkläder och patienttextilier – men även arbetskläder. Under 2023 försvann arbetskläder till ett värde av drygt fyra miljoner kronor.

– Kontaminerad tvätt slängs i sopor för att man inte känner till rutiner att de ska lägga den i en vattenlöslig säck som läggs i en gul säck och skicka in detta till tvätteriet, säger Malin Schiller till SVT Väst.

Men inte bara de anställda behöver rätt information gällande hanteringen.

På Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås, där omkring 10 000 patientplagg försvinner årligen, försöker personalen informera patienterna om att lämna tillbaka kläder de råkat fått med sig hem.

– Vi skickar med returpåsar hem som de kan lägga sina kläder i och sedan kan de lämna tillbaka på närmsta vårdcentral eller i sjukhusets entré, säger undersköterskan Elisabeth Broman till SVT Väst.

Malin Schiller på regionens försörjningsförvaltning berättar för SVT Väst att informationskampanjer för personal och patienter avser att minska textilsvinnet, likaså ett digitalt systemstöd som ska skapa kontroll över textilierna och hur många gånger de kan tvättas.