Som Läkartidningen berättat startade det aktuella projektet våren 2021 med rekrytering av forskningspersoner och målet att förbättra vården för patienter med myalgisk encefalomyelit, ME, tidigare ofta kallat kroniskt trötthetssyndrom, genom en digital lösning.

Företaget bakom den digitala lösningen hade skapat en algoritm utifrån journaldata och hälsoenkäter som man fått från patienter via Region Västerbotten, och Umeå universitet analyserade resultaten.

Enligt Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, är det klarlagt att det rör sig om forskning som kräver etikprövningstillstånd. Att det saknats strider mot etikprövningslagen enligt nämnden, som gjorde en åtalsanmälan i oktober.

Och nu har alltså åklagare Andreas Nyberg fattat beslut om att inleda förundersökning.

»Jag har beslutat att inleda förundersökning då det finns skälig anledning att anta att brott har begåtts. Ärendet går nu vidare med informationsinhämtning. Inga ytterligare kommentarer ges i nuläget«, uppger han i ett mejl till Läkartidningen.

I ett yttrande till Önep har ansvariga för verksamheten i regionen uppgett att något etikprövningstillstånd inte sökts eftersom projektet inte varit »upplagt som ett forskningsprojekt«.

Enligt regionen skulle den digitala lösningen utvärderas först i ett senare stadium och först i samband med det skulle det bli aktuellt att ansöka om etikprövning. Riksförbundet för ME-patienter har dock uppgett att de fått information om att ett kliniskt forskningsprojekt pågick under ett informationsmöte våren 2022.

Av åtalsanmälan framgår att utformningen av en ME-mottagning inleddes parallellt med projektet. Den är numer tillfälligt stängd på grund av personalbrist, uppger regionen på sin webbplats.

Läs också:

Önep åtalsanmäler Västerbotten efter forskningsprojekt utan tillstånd
Nu granskas ME-mottagningen i Umeå igen – frågor om jäv i fokus
Projekt om ME/CFS stoppas – kan bryta mot etikprövningslagen