Den nyinrättade Arbetstidsnämnden (se faktaruta), har beslutat att ge anestesi/operation/Iva samt gynekologi/obstetrik dispens från de nya reglerna om dygnsvila. Det skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.
Det innebär att den högst tillåtna sammanlagda arbetstiden är 24 timmar. Andelen jour utökas också, så att jour kan kombineras med jour i högst 24 timmar.
– Det känns skönt, för då vet vi att vi inte behöver riva upp några scheman utan att vi kan jobba på. Då blir det lugnt för våra läkare också; att veta att de räcker till, säger verksamhetschefen Pia Stöllman till Sveriges Radio P4 Gotland.
I sin ansökan om dispens anförde regionen dels läkarbristen, dels att man till stor del »förlitar sig på att själva utbilda den breda kompetens som ö-läget kräver«.
Inom anestesi/operation/Iva är bemanningen i dag drygt 9 tjänster i stället för 15 som skulle krävas för att bemanna jourlinjerna. Inom gynekologi/obstetrik är bemanningen drygt 8 i stället för dryga 12. Enligt regionen skulle de nya reglerna innebära neddragning av planerad vård, utebliven utbildningsverksamhet och risker för förlängda vårdköer.
Beslutet om dispens gäller ett år från 1 februari i år till 31 januari nästa år. Det förutsätter också att arbete görs för en omställning till de nya reglerna.
Läs även:
Inga schemaändringar i regionerna i väntan på dispens från dygnsvila
Överhopad arbetstidsnämnd har fortfarande inga besked om dispens
Få ansökningar om dispens – trots högljudda protester mot EU-reglerna
Inga raka besked i ny översikt om dygnsvila: »Behöver inte bli bättre«
Grönt ljus för dispens i svenska tolkningen av regler om dygnsvila
Läkarförbundet ingår i ny nämnd som ska lösa tvister om dygnsvila
Vissa läkare undantas från reglerna om dygnsvila – men orosmoln är kvar
Nämnd inrättad av centrala parter
Arbetstidsnämnden består av ledamöter från olika fackliga organisationer, Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Ordföranden för nämnden är oberoende och har utslagsröst.
Nämnden ska »pröva övergripande och principiella frågor och tolkningar som rör de nya reglerna«.
Nämnden ska också fatta beslut om dispenser. En dispens innebär att ordinarie arbetstid och jour förläggs till högst totalt 24 timmar.