Läkaren Terese Nilsson i Göteborgs tingsrätt. Foto: Extinction Rebellion Sverige.

Terese Nilsson, allmänläkare i Falun, var en av ett hundratal klimataktivister som i maj förra året blockerade infarten till oljehamnen i Göteborg. Hon dömdes till 40 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten, men bestämde sig snabbt för att ta kampen vidare juridiskt. Hennes argument har varit att klimatläget är så akut att lagöverträdelsen var motiverad. I förra veckan tog det dock stopp när Högsta domstolen meddelade att saken inte kommer att tas upp i högsta instans.

– Jag hade faktiskt börjat hoppas, eftersom beskedet drog ut på tiden.

Högsta domstolen har gått igenom underlaget men anser inte att det framkommit något skäl att meddela prövningstillstånd. Terese Nilsson har nu fått hem en inbetalningsavi på drygt 25 000 kronor.

– Men jag fick in pengarna till boten direkt, kollegor hörde av sig och ville vara med och betala efter att jag skrivit om fallet i sociala medier.

Att domen nu vinner laga kraft får henne inte att se annorlunda på framtida klimataktioner.

– Jag är absolut inte avskräckt och ser det som min plikt som läkare att visa att läget är akut. Jag har blivit bemött med så mycket kärlek och tacksamhet från personer som jag respekterar för sitt medicinska kunnande, så då måste jag ju fortsätta, säger Terese Nilsson.

Läs också:
Smer: Hälso- och sjukvården bör ta täten i klimatomställningen