Läkartidningen har tidigare berättat om det omfattande fryshaveri som skedde på Karolinska institutet i Flemingsberg under julhelgen. När den automatiska påfyllnaden av flytande kväve plötsligt slutade fungera steg temperaturen i 16 av 19 kryotankar på Neo, som är ett nav för medicinsk forskning.

Mycket stora mängder prov, cellinjer och annat biologiskt forskningsmaterial som samlats in under decennier förstördes. Enligt KI, som tillsatt en haveriutredning, kommer katastrofen få långtgående konsekvenser. Notan uppskattas till en halv miljard kronor.

Snart spred sig rykten om att det skulle röra sig om ett sabotage. Elisabeth Raschperger, forskare och föreståndare för Neo, betonade dock att det inte fanns några sådana indikationer och vädjade om att avvakta utredningens kommande slutsatser.

Nu har händelsen polisanmälts.

– Det var jag som anmälde, för det samlade forskarkollektivet. För i den här tragiska historien, där ansvaret för att det skulle funka i frysfaciliteten, är en jättekomplicerad process. Enskilda forskares serviceteam och även ett antal upphandlade företag är några inblandade i kedjan. Där känner jag att det behövs en utredning. Det kan finnas misstag i kedjan, som sen kan påverka skadeståndskrav till exempel, säger Eva Hellström Lindberg, överläkare och professor på Karolinska institutet till Aftonbladet. 

En bidragande faktor till anmälan är också att samhället på senare tid har drabbats av flera omfattande IT-attacker.

– Vi kan inte utesluta en hackerattack. Det finns inga direkta misstankar, men med tanke på vad som hänt så måste man ställa sig den frågan: Kan man ha påverkat systemet utifrån? Det finns ingen som gjort det inne på Karolinska Institutet, det vet vi, säger Eva Hellström Lindberg.