Just nu pågår rekrytering till vårens intag av AT-läkare på Danderyds sjukhus. Inför denna rekryteringsomgång ser meriteringsstrategin annorlunda ut än den gjort förut. Tidigare vägde arbetad tid inom olika delar av vården lika tungt i urvalet, som dessutom gjordes avidentifierat.

I det nya systemet premieras i stället sökande som tidigare vikarierat inom högre vårdnivåer och inom akutsjukvården. Det, tillsammans med att man premierar dem som jobbat som underläkare på det egna sjukhuset, gör att de som bara jobbat inom primärvård eller mottagningsverksamhet kommer ha svårt att ens bli kallade till intervju, menar Maria Belikova, andre vice ordförande för Sylf Stockholm.

Maria Belikova. Foto: Privat

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm har tagit beslut om att arbeta för fler ST-läkare i primärvården de kommande åren. Hur tänker man när man gör på det här sättet, och utesluter läkare med erfarenhet från den delen av vården som man vill utöka? Det är befängt och egoistiskt. En nedvärdering av primärvården. Vi anser att det är för att de vill ha personer som behöver mindre handledning och instruktion.

Hon poängterar att Danderyds sjukhus är långt ifrån ensamma om att resonera på detta sätt.

–  De flesta Stockholmssjukhus resonerar likadant. Man ombesörjer bara sina egna behov.

Urvalssystem som detta riskerar att göra att vissa grupper av läkare får vänta länge på att göra sin AT-tjänst, vilket får ännu fler att se över sitt yrkesval, säger Maria Belikova.

– Vi vet redan i dag att en tredjedel av alla underläkare funderar på att byta jobb. Tänk då att dessutom vara tvungen att vikariera i tre år innan du får göra din AT. Arbetsmarknaden utanför sjukvården välkomnar oss redan i dag med öppna armar och bättre villkor.

Louise Hagander är nytillträdd AT-chef på Danderyds sjukhus. Hon säger att syftet med förändringarna i urvalssystemet är tvådelat.

– Det handlar dels om att göra urvalsprocessen mer lik den som andra sjukhus inom Region Stockholm använder sig av. Det handlar dels om att se till att våra AT-läkare ska trivas i sitt uppdrag hos oss. Ett akutsjukhus med så stort akutuppdrag är en speciell miljö att göra AT i, och alla passar inte lika bra i den miljön. Därför vill vi vara tydliga gentemot dem som söker.

Hade det inte varit möjligt att bara förtydliga det i annonsen utan att ändra urvalskriterierna?

Louise Hagander. Foto: Carin Wesström, Danderyds sjukhus

– Syftet med förändringen är att få till en bättre matchning. Så att de sökande som kommer till oss ska trivas med att göra AT på ett sjukhus med en stor akutmottagning och kunna tillgodogöra sig utbildningen. De flesta som söker AT hos väljer inte Danderyd för sjukhusets skull utan primärt för att man vill till Stockholm, säger Louise Hagander.

På Sylfs kritik om att urvalskriterierna utestänger sökande som arbetat inom primärvård eller psykiatri säger hon:

– Jag håller inte med om den kritiken. Om du har arbetat i till exempel primärvården minst fem månader, då räknas din arbetslivserfarenhet. Det är också så att man kan få poäng för andra saker, som erfarenhet av ledarskap, pedagogik eller att man kanske har arbetat som sjuksköterska tidigare.

Louise Hagander vill också förtydliga att all form av erfarenhet från akut sjukvård med jourerfarenhet är meriterande.

–  Det gäller alltså erfarenhet av akut sjukvård med jour och beredskapslinjer inom såväl psykiatri och primärvård, precis som andra specialiteter så som till exempel geriatrik, ASIH och diagnostiska specialiteter, som till exempel röntgen.

Om att det skulle vara kontraproduktivt att inte premiera sökande med primärvårdserfarenhet i ett läge där regionen vill öka antalet ST-läkare inom till exempel allmänmedicin, säger Louise Hagander så här:

– Det är helt riktigt att det behövs fler ST-läkare inom framför allt primärvården och psykiatrin. Hälften av AT-tjänstgöringen är på akutsjukhuset, så den placeringen måste funka både för verksamheten och för de enskilda individerna. Om du har arbetat och trivts i vår speciella miljö är det större chans att du kan tillgodogöra dig AT-utbildningen och sedan bli en bra läkare inom primärvården och psykiatrin eller vilken specialitet du än väljer. Det viktigaste för oss är att de AT-läkare som börjar hos oss ska trivas och lyckas med sitt uppdrag. Men det här är inte ristat i sten.

Ser du några risker med ert urvalssystem?

– Absolut. Vi har ett bekymmer i dag med långa väntetider på att få göra AT. Det är en viktig fråga att alla med läkarexamen eller beslut från Socialstyrelsen ska få AT, det var också därför vi hade det systemet vi hade tidigare. Men det är en regionfråga. Vi kan inte lösa det som ett enskilt sjukhus. Vi måste hantera det som ligger inom ramen för vårt uppdrag. Det är alltid så att det finns nackdelar och fördelar.