Läkaren har tidigare dömts för att sexuellt ha ofredat fyra patienter vid totalt sju tillfällen under våren och sommaren 2020. Gärningarna har begåtts vid hans klinik i Västsverige, främst inriktad mot estetiska ingrepp, där de fyra kvinnorna varit patienter. Den yngsta var 14 år vid tillfället.

I tingsrätten dömdes mannen till sex månaders fängelse. Domen överklagades och hovrätten ändrade den till villkorlig dom, då man ansåg att det saknades särskild anledning att befara att läkaren skulle göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. I straffmätningen tog man också med att mannen sannolikt skulle förlora sin yrkeslegitimation, varpå hovrätten inte förenade den villkorliga domen med dagsböter.

Läkaren, som varit yrkesverksam i 20 år, har även tidigare dömts för sexuellt ofredande. Påföljden då blev villkorlig dom och dagsböter. Då fick han dessutom en treårig prövotid för sin legitimation, vilken tog slut 2019.

2021 beslutade HSAN att återkalla legitimationen i väntan på att återkallelse prövats slutgiltigt. 2022 kom domen i det senare fallet, och 2023 anmälde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och yrkade på att han skulle förlora sin legitimation. Myndigheten menar att brotten ska ses som allvarliga och påverkar förtroendet för mannen som legitimerad läkare.

Och nu har HSAN kommit fram till samma slutsats. Nämnden påpekar att mannen gjort sig skyldig till upprepad brottslighet och visat sig olämplig att utöva yrket, varpå legitimationen återkallas.

Beslutet kan överklagas.

Läs även:
Läkare döms till fängelse för sexuellt ofredande av fyra patienter