Det var under ett digitalt arbetsmöte som en av deltagarna av misstag råkade sätta på sin kamera när hon höll på att byta om. Efter ett tag kopplade en annan deltagare bort henne från mötet, men innan dess tog den åtalade läkaren en bild av den avklädda kollegan med sin mobiltelefon.

Han visade senare bilden för flera kollegor och skämtade om att det var ett exempel på hur man inte skulle klä sig på ett sådant möte, enligt tingsrättens dom.

Det var även så läkaren motiverade sitt agerande i förhör: att syftet med bilden var att visa på vikten av att vara rätt klädd samt ha koll på sina inställningar under en videokonferens.

Läkaren skickade även vidare bilden till ytterligare personer.

Kvinnan berättar i förhör att hon inte varit medveten om att hon blivit fotograferad. Först en vecka efter mötet blev hon kallad till ett möte med sin chef, som berättade att en annan deltagare tagit en bild av henne och sedan spritt denna.

»Det var jättejobbigt att få veta det här, att kollegor som inte ens var med på mötet fått se« har hon sagt i förhör.

Tingsrätten dömer läkaren för kränkande fotografering till 60 dagsböter. Han ska dessutom betala 10 000 kronor till kollegan i kränkningsersättning.