För snart ett år sedan var Peter Moberger, ordförande för svenska Läkare utan gränser, i Kostiantynivka i östra Ukraina. Han var utsänd som kirurg för att stötta akutavdelningen på det civila sjukhuset där patienter från hårt krigsdrabbade Bakhmut vårdades.

För Peter Mobergers del var det inte de svåra skadorna eller situationen för vårdpersonalen som förvånade honom mest.

Intensivvårdsavdelningen på Läkare utan gränsers tåg. Teamet tar hand om en allvarligt skadad patient under den 20 timmar långa resan från Pokvrosk, östra Ukraina, till Lviv i västra delen av landet.

– Jag visste vad jag åkte till, jag hade varit i Ukraina tidigare. Det som förvånade mig var att vi var så nära fronten och ändå var det en så stor del av befolkningen som bodde kvar. Barnfamiljer lekte i parken samtidigt som kanoner mullrade på avstånd.

Sedan dess har situationen i området försämrats ytterligare, med intensifierad granatbeskjutning mot staden. Det fasta teamet från Läkare utan gränser har fått lämna, men organisationen bistår med bland annat sjukvårdstransporter och akuta insatser om det behövs. Utmaningarna här är desamma som i stora delar av landet, säger Peter Moberger.

– Det är mycket begränsat med resurser, material och annat och en relativ brist på sjuksköterskesidan. Demografiskt är läkarna ofta äldre män som inte får lämna landet, medan sjuksköterskorna i större utsträckning har tagit sig och sina familjer till tryggare områden. Men vi stöttar så gott vi kan.

Förutom traumapatienterna ska sjukvården även hantera patienter med vanliga sjukdomar, som cancer, diabetes, kol och hjärtsvikt.

– Det är en enorm utmaning när sjukvårdsinrättningar förstörs och personal försvinner. Den typen av patienter far illa när systemet inte fungerar på samma sätt. Till exempel patienter som står på cellgifter, och som inte kan få behandling när sjukhusen inte längre fungerar.

Sjukhus i Vysokopillia, Kherson Oblast, den 31 januari 2023.

Ett annat stort behov hos den ukrainska sjukvården är rehabiliteringen som kommer efter det akuta, som skador eller psykiska trauman.

– Det uppföljningen är väldigt resurskrävande, där når man inte alls upp till behoven, säger Peter Moberger.

Han berättar om två av sina patienter som han undrar hur det har gått för.

– Det ena var en ung kvinna där en granat slagit ned där hon bodde. Hon hade fått en splitterskada genom ryggmärgen så hon var förlamad från midjan och neråt. En sådan rehabilitering är väldigt resurskrävande. Det andra var en sjuksköterska som fått en splitterskada på baksidan av låret, muskulaturen var helt förstörd. För att komma till rätta med en sådan skada behövs avancerad plastikkirurgi. Och dessa typer av skador är vanliga där. Det är ett jättebehov som kommer att finnas kvar lång tid framöver.

Läs mer:
Svensk läkare om sin volontärresa till krigets Ukraina
Svenske läkaren har hjärtat i Ukraina – återvänder snart till fronten på nytt
Karolinska tecknar samarbetsavtal om utbyte med två sjukhus i Ukraina
»Ukraina var det mest krävande och stressande av alla mina uppdrag«
Läkare utan gränser: Stora behov i områdena Ryssland annekterat