Appen Sms-livräddare gör det möjligt för HLR-utbildade att ingripa vid misstänkta hjärtstopp. Den fungerar som så att ett 112-larm om hjärtstopp larmar upp till 30 frivilliga som befinner sig i närhet av den drabbade. De frivilligas uppgift blir antingen att ta sig dit och påbörja hjärt-lungräddning eller ta med närmsta hjärtstartare.
– När jag hörde talas om att andra regioner hade det här laddade jag ner appen, eftersom man ibland befinner sig på andra ställen, men jag hade aldrig åkt på något larm. När den lanserades i Skåne larmades jag nästan direkt, berättar Alexander Siotis.
Hur gick det till?
– Jag var jourkompledig efter att ha haft jour under nyårshelgen. Jag satt och forskade, hade precis kommit tillbaka till skrivbordet med en kopp te. Jag skulle mäta lite EKG-grejer och så låter det i telefonen som aldrig förr, säger Alexander Siotis, som snart är färdig specialistläkare i internmedicin och därefter ska fortsätta med kardiologi.
Telefonens höga ljud var ett larm.
– Och det visade sig vara ett stenkast härifrån. Jag tog på mig skorna, funderade på om jag skulle ta jacka eller inte och började springa mot adressen. Jag såg i appen att det fanns en hjärtstartare i motsatt riktning men bedömde att jag inte skulle hinna dit, så jag stoppade en man på vägen och bad honom hämta hjärtstartaren och möta mig på adressen.
När Alexander Siotis kom fram kunde han ta över hjärt-lungräddningen från personen som hade larmat. Därefter kom både ambulans och mannen som hade sprungit och och hämtat hjärtstartaren.
Att hantera hjärtstopp på det här viset var helt nytt för Alexander Siotis.
– På sjukhuset har jag sett en del hjärtstopp, men den här situationen väckte helt andra frågeställningar som hur jag snabbast springer dit, om jag ska ta hjärtstartaren eller ej och hur jag tar mig in. Jag fick ta några snabba beslut men hjärt-lungräddningen är ju densamma.
Fick du någon ögonöppnare?
– Appen fungerade förvånansvärt bra. Google maps visade hur jag skulle springa och en granne höll upp dörren när jag kom.
Den händelsen är inte den enda. Faktum är att Alexander Siotis hunnit åka på ytterligare två larm.
– Några dagar senare var jag på en fest i Lund och larmet gick. Jag fick lämna festen, ta mig till platsen och påbörja hjärt-lungräddning.
Därefter har han åkt på ytterligare ett misstänkt hjärtstopp. Alexander Siotis hade inte väntat sig en sådan frekvens, men han är glad att kunna hjälpa till – och hoppas att ännu fler ansluter sig så han hinner med sitt vanliga jobb.
I december 2023, innan appen aktiverades i Skåne i januari, var redan 11 700 frivilliga livräddare anslutna i regionen, enligt ett pressmeddelande.
Enligt företaget Heartrunner som står bakom appen Sms-livräddare är följande regioner anslutna: Skåne, Blekinge, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.
Dalarna har också anslutit sig. Systemet där ska vara i gång senast 1 juni 2024, enligt regionens hemsida.
Systemet Sms-livräddare har funnits i Sverige sedan 2010. Totalt är omkring 130 000 frivilliga livräddare anslutna via appen.
Läs även: Fler regioner börjar med app där volontärer hjälper vid hjärtstopp