Det var förra våren som arbetet med att uppdatera den nationella cancerstrategin från 2009 påbörjades, i och med en workshop med verksamhetsföreträdare, forskare, patienter med flera. Nu har regeringen alltså utsett Mef Nilbert, överläkare i onkologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, till särskild utredare. Hon får nu i uppdrag att lämna förslag till en uppdaterad cancerstrategi.

– Vi gör detta för att säkerställa att vi har och kan ge den bästa cancervården till alla i Sverige, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) under en pressträff på måndagen.

Grunden i den nationella cancerstrategin från 2009 kommer att behållas, enligt sjukvårdsministern.

– Det ska vara en nationell strategi och den ska handla om cancer och den ska vara framåtsyftande. Det har varit en stark uppslutning inom sjukvården att arbeta med cancerstrategin, så de delarna behåller vi, sa hon och fortsatte:

– Men sedan behöver vi uppdatera och säkerställa att vi både hänger med i den tekniska utvecklingen och några andra delar som vi menar behöver speciellt lyftas fram. Det handlar om allt från rehabilitering till palliativ vård, övergången barn-vuxna – områden som behöver ett särskilt fokus framöver.

Mef Nilbert sa att den nationella cancerstrategin från 2009 har varit starkt kopplad till att Sverige i dag levererar en cancervård på hög nivå.

– Den har givit oss en gemensam riktning. Den har också stärkt det nationella samarbetet.

Hon konstaterade samtidigt att det finns mycket kvar att göra.

– Det finns en enorm, men inte fullt ut utnyttjad, potential att förebygga cancer. Vi känner ju riskfaktorerna. Men att få det här att hända på nationell nivå kräver samordning, ett omfattande strukturarbete och det krävs också målgruppsinriktade insatser. Allt det här är delar som den utredningen kommer att behöva se på.

Hon pekade bland annat också på att AI-baserad bilddiagnostik och precisionsmedicin ger nya möjligheter men att de behöver införas evidensbaserat och jämlikt.

– Samtidigt upplever vi i cancervården i dag en del hinder – långa väntetider och en del kompetensbrister. Få patienter som kommer in i kliniska prövningar och ojämlikhet i våra utfall. De här frågorna är väldigt viktiga för utredningen. Vad kan vi göra för att ta sikte på en cancervård i världsklass? Vi är bland de bästa, men vi kanske kan bli ännu bättre, sa Mef Nilbert.

Uppdraget ska vara klart i november i år.

I direktiven står bland annat att förslagen ska ha ett tydligt patient- och jämlikhets- samt verksamhetsperspektiv. Förslagen ska också beakta alla åldrar och vikten av prevention samt hela sjukdomskedjan, inklusive den viktiga rehabiliteringen. Strategin ska också beakta den EU-gemensamma cancerplanen för 2021.