Företaget Medhelp figurerade i många rubriker efter februari 2019. Det var då som tidningen Computer Sweden avslöjade att 2,7 miljoner samtal till 1177 Vårdguiden legat oskyddade på internet. De drabbade regionerna var Stockholm, Sörmland och Värmland, som alla anlitat det privata företaget Medhelp för att ta emot 1177-samtal. Medhelp hade i sin tur anlitat det thailändska företaget Medicall för att hantera samtal på nätter och helger. Och både Medhelp och Medicall hade avtal med företaget Voice Integrate Nordic AB om växelfunktionalitet och inspelning av samtal.

De svenska företagen och regionerna dömdes att betala sanktionsavgifter för läckan. Mest dömdes Medhelp att betala: 8,8 miljoner kronor, efter en dom i förvaltningsrätten 2022.

Nu har kammarrätten i Stockholm kommit fram till att Medhelp ska betala ytterligare en sanktionsavgift för vidarekoppling av 1177-samtal. Rätten har kommit fram till att behandlingen av personuppgifter genom vidarekoppling av samtal till det thailändska vårdföretaget saknar stöd i svensk rätt. Den här gången handlar det om drygt elva miljoner kronor, uppger kammarrätten på sin webbplats. Behandlingen av personuppgifter, som ofta varit av känslig natur, har brustit, liksom informationen till patienterna.

»Det har inte funnits stöd i svensk rätt för vidarekoppling till ett thailändskt bolag av samtal till 1177. Medhelp har därför påförts ytterligare sanktionsavgift«, uppger rättens ordförande, kammarrättsrådet Ingela Fridström, i pressmeddelandet.

I november beslutade Region Stockholm att telefonrådgivningen skulle övergå i egen, regional regi. Företagets vd påpekade då att det skulle krävas mycket av regionen, bland annat att man skulle hitta 250 sjuksköterskor. Nu i januari meddelade Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, att regionen övertar sjukvårdsrådgivningen genom att förvärva Medhelp Sjukvårdsrådgivning. Företaget är systerbolag med Medhelp Care i Medhelp Group.

Läs även:
Medhelp ska betala 8,8 miljoner för 1177-läckan
Stockholms telefonrådgivning via 1177 ska övergå i regional drift