Sunderby sjukhus behövde ha minst 180 vårdplatser på Sunderby sjukhus för att alla patienter skulle få sina behov av vård tillgodosedda – det slog Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fast för två år sedan. Om Region Norrbotten inte kunde vaska fram rätt antal vårdplatser före sommaren skulle Ivo begära in vite. Region Norrbotten misslyckades med att uppfylla kravet och i början av förra året lämnade Ivo in en begäran till förvaltningsrätten om att kräva in 10 miljoner kronor. Även Arbetsmiljöverket har de senaste åren tagit i med hårdhandskarna efter rapporter om dålig arbetsmiljö på akuten på Sunderby sjukhus. Där låg dock vitessumman betydligt lägre, på en halv miljon kronor.

Men både Ivo och Arbetsmiljöverket fick under onsdagen avslag på sina ansökningar om utdömande. Båda var för otydligt formulerade, enligt förvaltningsrätten. Gällande Ivos ansökan skriver rätten att det till viss det framstår som att det skulle kunna vara tillräckligt om vårdplatserna vid Sunderby sjukhus blev 180 till antalet. »Samtidigt anges (…) att antalet vårdplatser ska vara det som behövs för att tillgodose samtliga patienters behov av inneliggande vård vid Sunderby sjukhus. Enligt förvaltningsrättens mening innebär föreläggandet således att regionen, oavsett antalet patienter som söker vård där, ska kunna tillhandahålla ett tillräckligt antal vårdplatser. Detta medför att kravet på antalet vårdplatser kommer att variera över tid och blir beroende av hur många patienter som söker vård.« Därmed ger vitesföreläggandet alltför stort utrymme för olika tolkningar, anser rätten.

På samma sätt resonerar förvaltningsrätten när det kommer till Arbetsmiljöverkets krav. Det framgår inte av föreläggandet om det räcker att vidta de planerade åtgärderna för att undgå vite eller om ytterligare åtgärder behöver vidtas. De föreslagna åtgärderna är också »allmänt hållna« och det går därför inte säkert att avgöra när regionen har uppfyllt kraven.

– Vi är nöjda med beskedet som innebär att vi inte behöver betala vitena. Förvaltningsrätten har kommit fram till samma slutsats som vi själva gjorde när vi överklagade, säger regiondirektör Ulrika Sundquist i ett uttalande.

Samtidigt påpekar hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall att regionen aktivt arbetar för att få till en mer stabil bemanning. I själva verket har regionen ett högre mål än vad Ivo har – med 200 vårdplatser totalt.

Under samma nationella vårdplatstillsyn krävde Ivo in 20 miljoner kronor i vite från Region Uppsala. Även där ogillades föreläggandet av rätten. Dessutom har Sundsvalls sjukhus ett vitesföreläggande på 15 miljoner kronor som är »under uppföljning«, meddelade Ivo i januari.

Domarna kan överklagas i tre veckors tid.

Läs också: 
Norrbotten hotas av miljonvite för platsbrist på Sunderby sjukhus
Nytt viteshot mot Norrbotten efter svåra läget på Sunderby sjukhus