Det var 2021 som expertgruppen slog fast att cannabispreparat inte ska användas för smärtlindring i sjukvården. Detta eftersom evidensen för smärtstillande effekter är klen eller saknas helt – samtidigt som riskerna är stora för allvarliga långsiktiga biverkningar, framför allt psykoser och kognitiva störningar.
Nu pågår alltså en revidering av rekommendationen. Carl-Olav Stiller, som är docent och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och leder expertgruppen, vill inte gå händelserna i förväg och avslöja om expertgruppen ändrat ståndpunkt sedan 2021.
Han betonar dock att revisionen av dokumentet inte handlar om att besvara frågan om cannabispreparat kan minska smärta generellt.
– En sådan fråga är för bred för att vi skulle vara intresserade av att få svar på det. Vi avser att analysera specifika smärttillstånd och varje preparat för sig, säger Carl-Olav Stiller.
Expertgruppen analyserar nu om det finns ett väldefinierat smärttillstånd, till exempel diabetesneuropati eller smärta efter stroke, där en specifik dos av ett specifikt cannabispreparat har haft en större nytta än placebo och där skillnaden kan anses vara kliniskt betydelsefull.
Carl-Olav Stiller påpekar att exempelvis neuropatisk smärta skiljer sig åt och att en studie som gjorts på patienter med multipel skleros, MS, inte går att överföra på alla patienter med neuropatisk smärta.
Han säger också att expertgruppen inte tar ställning till studier som jämfört behandling med cannabispreparat med behandling med opioider vid kroniska smärttillstånd, eftersom dessa smärttillstånd som regel inte ska behandlas med opioider.
– Den frågan tycker vi inte är relevant för vårt uppdrag. Vid akut smärta har man sett att cannabinoider inte har bättre effekt än placebo. Detsamma gäller för cancerrelaterad smärta. Det är huvudindikationerna för behandling med opioider.
Han räknar med att revideringen ska vara klar inom kort. Men före publicering inväntar expertgruppen publiceringen av SBU:s granskning av en systematisk översikt. Det handlar om en »SBU kommenterar«, en publikationstyp där andra aktörers systematiska översikter kvalitetsgranskas av medarbetare på SBU och kommenteras ur ett svenskt perspektiv av ämnessakkunniga samt av oberoende granskare.
– Vi väntar och ser vad SBU kommer fram till, säger Carl-Olav Stiller.
Läs också:
Debatt: Medicinsk cannabis – dags för Sverige att uppdatera sina riktlinjer