Författarna bakom studien är Petrus Olander, statsvetare samt förstaförfattare, Lisa Berglin, ST-läkare och doktorand inom obstetrik och gynekologi samt förstaförfattare, och Helen Elden, barnmorska och professor i reproduktiv och perinatal hälsa samt sistaförfattare. Foto: Emelie Asplund, Robert Ljung och Sofie Elden.

Missnöjet handlar bland annat om att partner till nyförlösta inte fick vistas på BB på grund av restriktionerna under pandemin. »Ett absurt beslut« och »en skandal« är några av uttalandena.

Studien har genomförts av en tvärvetenskaplig forskargrupp inom statsvetenskap, obstetrik och gynekologi samt vårdvetenskap och hälsa. Den baseras på enkätsvar med 727 gravida och deras partner. Studien har jämfört åsikter hos par som fick barn innan pandemin med de som fick barn under pandemin. Resultatet visar på en 30-procentig nedgång av nöjdheten med BB-vården när den födandes partner inte fick följa med under pandemin.

– Partner till förstföderskor påverkades mest, i den gruppen sjönk nöjdheten med 43 procent. Motsvarande nedgång kunde inte observeras för förlossningsvården där partner fortsatt fick vara med, säger Petrus Olander, statsvetare och en av två förstaförfattare, i ett pressmeddelande.

Bland partner är känslan av att vara exkluderad påtaglig. »Tidigare hade jag hört att min roll som pappa är viktig, men plötsligt betydde jag ingenting«, säger en person i studien. Lisa Berglin, ST-läkare och doktorand inom obstetrik och gynekologi samt studiens andra förstaförfattare, berättar om resultaten för P4 Skaraborg.

– Framför allt är det ju att man vill kunna finnas där som en aktiv förälder, och det tilläts man inte riktigt göra de här första dagarna i och med att man inte fick följa med till BB, säger Lisa Berglin.

Studien visar också att partner varit oroade för att en redan hårt belastad BB-personal inte skulle kunna kompensera för frånvaron av partnern. Forskarna kommer att fortsätta undersöka hur partnerförbudet på BB påverkade föräldrarna – inte minst förstagångsföräldrarna.