I ungefär tjugo års tid har telefonrådgivningen via 1177 drivits privat i Region Stockholm. När det nuvarande styret, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, kom till makten ville man dock se ett omtag. Med omställningen till en nära vård var det bättre att ha telefonrådgivningen i egen regi, resonerade de styrande politikerna. För några veckor sedan fattades beslutet i regionstyrelsen, men när regionfullmäktige sammanträdde i tisdags lät det annorlunda. I stället återremitterades frågan och ärendet ska därmed utredas ytterligare. »Ett glädjande beslut«, skriver Liberalerna i ett pressmeddelande.

– I ekonomiskt tuffa tider är det mycket viktigt att regionens pengar verkligen går till rätt saker, det vill säga till bättre vård för patienterna och bättre villkor för vårdens medarbetare. Därför är jag mycket glad över gårdagens beslut i regionfullmäktige, säger oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L) i ett uttalande.

Enligt pressmeddelandet skulle de totala kostnaderna för ett övertagande uppgå till närmare 100 miljoner kronor.

Primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) skriver i en kommentar till SVT att det är tråkigt att oppositionen förhalar en viktig del av regionens beredskap:

»Sjukvårdsrådgivningen på 1177 är samhällsviktig infrastruktur som vi behöver ha i egen regi, särskilt med tanke på det skakiga omvärldsläget.«

Läs också:
Stockholms telefonrådgivning via 1177 ska övergå i regiondal drift