Enligt uppgifter till Dagens Medicin lanseras det aptithämmande läkemedlet Qsiva på den svenska marknaden senast mitten av april.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA nekade läkemedlet godkännande både 2012 och 2013, med hänvisning till möjliga psykiatriska och kognitiva biverkningar samt på hjärta och kärlsystem.

Sverige var ett av länderna som reserverade sig mot beslutet, och menade att nyttan med läkemedlet övervägde riskerna. I juni 2021 godkändes Qsiva av svenska Läkemedelsverket som dock framhöll att den komplexa biverkningsbilden, med risken för fosterskador och depression, måste beaktas innan läkemedlet sätts in. Det skriver Dagens Medicin.

Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare vid obesitascentrum på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, säger till tidningen att hon välkomnar att det nya läkemedlet lanseras i Sverige.

– Det är positivt att vi får ett nytt verktyg att använda. Effekten ser ut att vara bra och en fördel är att detta är en oral behandling som bara tas en gång om dagen. En nackdel är att Qsiva är fosterskadande och absolut inte får ges till gravida kvinnor, liksom till patienter med depression eller dem med vissa hjärtbesvär.

I USA har Qsiva använts i ett tiotal år, men där under namnet Qsymia.