Den 20 februari beslutade regionstyrelsen i Stockholm att gå vidare med förslaget om att avbolagisera Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus, S:t Eriks sjukhus samt ambulanssjukvården.

Talla Alkurdi. Foto: Jann Lipka/Region Stockholm

Bakom förslaget ligger den styrande mittenkoalitionen bestående av S, C och MP med stöd av V. Mål med avbolagiseringen är bland annat ökat samarbete mellan sjukhusen och att minska på administrationen, bland annat när det gäller rekryteringen av AT-läkare.

Det säger Talla Alkurdi (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm.

– Vi som region behöver samarbeta mer, inte konkurrera med varandra. Det gäller även utbildningsdelen. Som läkare under utbildning ska du lägga fokus på din AT, BT eller ST, inte på administration. Vi har förstått att många studierektorer lägger mycket tid på att hitta platser för sina studenter, vi tror att en avbolagisering skulle kunna underlätta deras arbete.

Talla Alkurdi poängterar att inga detaljer är klara ännu, utan att arbetet med att utforma ett nytt system kommer att påbörjas först efter att beslutet eventuellt är taget.

– Vi kommer bjuda in berörda aktörer, och välkomnar alla inspel. Vi vill naturligtvis utforma det på bästa sätt. Målet är att göra regionen ännu mer attraktiv som arbetsgivare. Vi vill gärna se till att göra det enklare att få göra sin AT, BT och ST.

Niki Shams. Foto: Anders Wiklund/TT

Niki Shams, ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf) i Stockholm, välkomnar beskedet.

– Vi har försökt få till en central rekrytering länge, men har alltid stött på patrull. Det skulle vara mycket mer effektivt och bättre för alla inblandade. Varför ska man gå på fem sjukhusintervjuer när man kan gå på en?

Hon hoppas att politikerna, i det fall avbolagiseringen klubbas igenom, bjuder in Sylf att delta i arbetet med att utforma ett nytt system.

– Vi vill verkligen vara med. Det här är en process som vi är djupt insatta i, kanske faktiskt bäst av alla. Vi ser en stor möjlighet att se till att vi får en riktigt rättvis rekrytering där vikttid möjligen är den största faktorn, kanske den enda.

Den 26 mars behandlas frågan om avbolagiseringen på regionfullmäktige i Stockholm.

Läs mer:
Den politiska majoriteten vill avbolagisera Stockholms sjukhus