Vad betyder egentligen det som statsminister Ulf Kristersson (M) sa i TV 4 på lördagen? I den uppmärksammade intervjun sa han att regeringen ska se till att »människor inte sägs upp i hälso- och sjukvården«, och att man därför »är helt beredd att anslå ytterligare resurser«. Bakgrunden är de många neddragningar som regioner och sjukhus gör runtom i landet.

I söndagens Agenda i SVT pressades sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på ett förtydligande, men svaret blev endast att regeringen ska återkomma i frågan. Och statsministern själv sa att man återkommer till frågan i budgeten.

Socialdemokraternas Lena Hallengren tillsammans med Fredrik Lundh Sammeli på tisdagens presskonferens. Foto: Socialdemokraterna

Nu tar oppositionen tillfället i akt och kräver svar. »För det kan ju inte vara så att statsministern sitter och ger ett tv-löfte som inte ens håller över reklampausen«, som Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och tidigare socialminister, sa under en extrainkallad presskonferens på tisdag förmiddag.

Socialdemokraternas presskonferens gick mestadels ut på att referera till statsministerns tv-intervju och påtala vikten av att vården får besked nu. Lena Hallengren passade på att ge Tidöpartierna en känga och påtala vilket inflytande samarbetspartiet SD har över de faktiska regeringspartierna M, KD och L.

– Det här är en kris som SD-regeringen har orsakat, men som de inte vill kännas vid, sa hon.

– Statsministerns löfte ger hopp till dem som varslats, fortsatte Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, och fortsatte:

– Men nu behövs mer konkretion av statsministerns löfte, och det måste statsministern leverera.

Hur mycket pengar S vill se från regeringen till regionerna ville partiföreträdarna inte säga konkret. Vänsterpartiet har däremot preciserat siffran 15 miljarder kronor i ett förslag om extra ändringsbudget för att stoppa uppsägningar i sjukvården.

»Men det är bråttom. Runtom i landet planeras nu uppsägningar och ska Kristersson kunna hålla sitt vårdlöfte måste pengarna komma omgående«, uttrycker V-ledaren Nooshi Dadgostar i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiets förslag läggs nu fram för finansutskottet, och partiet vill också att statsministern kallar till partiledarsamtal om situationen. Målsättningen är att få till en snabbehandling av ärendet så att pengarna kommer ut snarast möjligt.

Läs även:
Regeringen »helt beredd att anslå ytterligare resurser« – men oklart hur