Som Läkartidningen tidigare skrivit om är den privata intensivvårdskliniken Remeo i akut ekonomisk kris efter att antalet remitterade patienter från bland andra Karolinska universitetssjukhuset har minskat kraftigt.

Nu vill oppositionspartierna i Stockholm, tillsammans med Vänsterpartiet rädda kliniken.

– Det är ovanligt att Kristdemokraterna och Vänsterpartiet samarbetar på detta sätt, men eftersom båda parter är ense om den förödande effekten det skulle ha för sjukvården i hela regionen om Remeos vård försvann, väljer vi att prioritera pragmatism och samarbete med patienternas bästa i åtanke, säger Désirée Pethrus (KD) oppositionsregionråd i Region Stockholm i ett uttalande.

Partierna har nu formulerat en skrivelse om hur verksamheten ska säkras på lång och kort sikt. Skrivelsen ska hanteras av hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm på deras möte den 20 februari.

– Vi vill ha ett beslut som gör att man skyndsamt räddar och säkrar den här verksamheten genom ett direktavtal, eller genom att man lägger kostnadsansvaret högre upp i regionen. Vi vill också att man utreder hur intensivvårdsrehabilitering långsiktigt kan bli en tydligare del i Region Stockholms sjukvårdssystem, och att Remeo knyts närmare genom upphandling eller på annat sätt, säger Jonas Lindberg (V) till Dagens Nyheter.

Remeo har funnits i 10 år, och har cirka 150 anställda.

Läs mer:
»Vi klarar oss ett par veckor till«